StoryEditor

Ťažké straty pokračujú (trhový komentár)

24.10.2012, 00:01
V utorok opäť neprichádzali pre trhy vo svete príliš dobré správy.

Španielska ekonomika sa v treťom kvartáli prepadla už piatykrát po sebe, tentoraz medzi kvartálne o -0.4 %, čo zväčšuje tlak na španielskeho premiéra Mariana Rajoya, ktorý by mal, čo najskôr požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc pre svoju krajinu. Avšak na poslednom summite o tejto alternatíve nechceli európsky lídri ani len počuť. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie do najbližšieho summitu.

Ratingová agentúra Moody´s v pondelok znížila úverové hodnotenie niektorých španielskych regiónov, ako Andalúzie, Katalánska a pod., čo takisto neprispieva k stabilite tejto južanskej krajiny. V utorok informoval eurokomisár pre rozpočet Janusz Lewandwski, že Európskej únií chýba deväť miliárd EUR, na ktoré by sa mali poskladať všetky členské krajiny. Európske akciové trhy, v nadväznosti na nie pozitívne správy klesali tretím dňom po sebe. Paneurópsky index EuroStoxx 600 sa dostal na najnižšiu hodnotu za takmer sedem týždňov a uzatváral v červených číslach na hodnote 268.4 bodov, čo znamená intradenný pokles o -1.67 %. Tento index nasledovali aj ostatné akciové európske benchmarky, ktoré zaznamenali ťažké straty: FTSE100 -1.44 %, CAC 40 -2.2 %, DAX -2.11 %, IBEX 35 -1.64 %.

Na komoditných trhoch taktiež prevláda pochmúrna atmosféra, keď tieto trhy nedokážu nabehnúť na septembrové monetárne stimuly, vyhlásené svetovými centrálnymi bankami a taktiež reagujú na pravdepodobné pokračovanie spomaľovania svetovej ekonomiky. Zlato stratilo až -1.23 % a ku koncu obchodného dňa uzatváralo na hranici 1706.95 USD/oz. Americká ropa WTI počas utorkovej seansy atakovala najnižšie hodnoty od polovice júla, keď poklesla o -2.34% uzatvárala na úrovni 86.58 USD/barel.

Na druhej strane Atlantiku sa akciovým benchmarkom nedarilo o nič lepšie ako ich európskym ekvivalentom. V utorok prišli zaujímavé správy, podľa ktorých by súčasný prezident Fed-u Ben Bernanke, už nemusel byť prezidentom tejto inštitúcie, v prípade, že Mitt Romney zvíťazí v novembrových prezidentských voľbách. V rámci výsledkovej sezóny napríklad spoločnosť UPC zverejnila svoje tržby tesne pod očakávaniami na úrovni 13.31 mld. USD, keď tržby dosiahli hodnotu 13.07 mld. USD a zisk na akciu predstavoval 1.06 USD. Po uzatvorení trhov zverejní svoje kvartálne výsledky spoločnosť Facebook, kde sa očakáva zisk na akciu 0.111 USD. Hlavné indexy v USA uzatvárali nasledovne: Dow Jones -1.82 %, S&P 500 -1.44 % a Nasdaq -0.88 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:19