StoryEditor

Centrálne banky diktovali trhom (komentár)

25.10.2012, 08:27

Po niekoľkodennej odmlke sme sa včera dočkali zaujímavých vyjadrení zo strany dvoch najvplyvnejších centrálnych bánk sveta. Prezident ECB Mario Draghi čelil pred Bundesratom (nemeckým parlamentom) spŕške otázok ohľadom programu OMT z dielne eurobanky. Ako je všeobecne známe, OMT program má slúžiť ako nástroj na nákup dlhopisov periférnych krajín eurozóny na sekundárnom trhu a znížiť tak náklady na obsluhu dlhu. Podľa následnej tlačovej konferencie sa dalo vycítiť, že Draghi nateraz uspel, keďže dokázal pravdepodobne presvedčiť nemeckých poslancov, že OMT nebude mať žiadny vplyv na infláciu, ktorej sa práve Nemecko, ako najväčší veriteľ, bojí. Práve naopak, upozornil na riziko deflácie.

Dôležitou správou z Európy bola v stredu aj dohoda medzi Gréckom a predstaviteľmi Trojky. Grécka vláda dostane na riešenie svojej finančnej situácie dodatočné dva roky. Je však otázne, kto a ako bude Grécko financovať po roku 2014, kedy mal pôvodne vypršať čas na dosiahnutie 3 % deficitu.

Aj vďaka tomu sa konečne z európskych akciových parketov odchádzalo v pozitívnejšej nálade, keďže všetky hlavné benchmarky ukončili obchodný deň v ziskoch: FTSE 100 +0.12 %, CAC 40 +0.59 %, DAX +0.27 % a IBEX 35 +0.57 %. Paneurópsky index zaznamenal po troch dňoch strát 0.42 %-ný rast, a to na úroveň 269.52 bodu.

Na druhej strane Atlantiku sa skončilo dvojdňové rokovanie FED-u vo Washingtone, na ktorom bolo potvrdené ponechanie extrémne nízkych úrokových sadzieb až do polovice roku 2015 a rovnako sa nič nemení ani v programe QE Infinity. Menový výbor FED-u FOMC odôvodnil toto rozhodnutie tým, že pracovný trh v USA sa zotavuje stále pomaly a rast americkej ekonomiky zostáva opatrný. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že na finančných trhoch stále cítiť značné riziká.

Trio hlavných akciových indexov tak vymazalo zisky z európskej seansy a uzatvára v červených číslach: Dow Jones -0.19 %, S&P 500 -0.34 % a Nasdaq -0.29 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:33