StoryEditor

Z Amerika prišla pozitívna správa (komentár)

29.11.2012, 07:20

Začiatok stredajšieho obchodovania sa niesol nie v príliš dobrej nálade a to hlavne pre obavy z výsledkov riešenia gréckeho dlhu, ako aj neúspešne pokračujúcich rozhovorov v USA, na momentálne najaktuálnejšiu tému „fiscal clif".

Tento týždeň skupina ministrov financií eurozóny schválila určité kroky v podobe spätného odkúpenia gréckych dlhopisov, predĺženia splatnosti úverov z eurovalu na 30 rokov, či zníženie výnosov z týchto úverov. Analytici, ale aj investori sú však naďalej skeptickí, čo sa týka konsolidácie verejných financií a štátneho dlhu tejto problémovej krajiny. Až príliš pozitívne znejú tak slová hovorcu gréckej vlády, ktorý povedal, že po poslednej dohode európskych lídrov je kapitola debát o tzv. Grexite uzavretá. Nálade na trhoch nepridalo ani Francúzsko, kde sa tamojšia miera nezamestnanosti vyšplhala na najvyššiu úroveň za posledných 14 rokov a to 10.8 %, čo predstavuje vyše tri milióny ľudí bez práce. Krajine galského kohúta nepomohla ani ratingová agentúra Fitch, ktorá do Paríža vyslala varovanie pred znížením ratingu a to v prípade, ak sa Francúzsku nepodarí okresať deficit verejných financií na 3 % z HDP. Bude to veľmi náročná úloha, keďže krajina podľa mnohých stojí nad priepasťou, zvanou hospodárska recesia.

Po otvorení amerických trhov prišla veľmi pozitívna fundamentálna správa. Hovorca republikánov Boehner povedal, že je naozaj optimistický v otázke dohody medzi kongresom a znovuzvoleným prezidentom Obamom , pri rokovaniach a dohode, ktorá by zabránila už spomínanému fiškálnemu útesu v podobe 607 miliárd USD. Na nemeckom indexe DAX sme tak najprv sledovali pokles o -0.72 %, no po tejto správe si v závere európskej seansy pripísal až 1 % a skončil s intradenným prírastkom +0.15 %. Ostatné indexy v Európe mali podobný priebeh a skončili obchodovanie nasledovne: CAC40 +0.37 %, FTSE100 +0.06 %, EuroStoxx 600 +0.1 % a uzavrel na 273.15 EUR. Americké benchmarky skončili nasledovne: DJIA +0.83 %, Nasdaq +0.81 %, S&P500 +0.78 %.

Medzi zaujímavosti dňa patril fakt, že výnos 10-ročného talianskeho dlhopisu klesol na 4.677 %, čo je najnižšie od júna tohto roku. Ďalej spoločnosti Microsoft sa podarilo počas jedného mesiaca od uvedenia na trh predať až 40 miliónov licencií nového operačného systému Windows 8. Na záver ruský mobilný operátor MegaFon získal v rámci IPO 1.7 miliardy USD, pričom upisovacia cena za 1 akciu bola na spodnej hranici rozpätia 20 až 25 USD/akcia.

Miroslav Blahušiak

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:55