StoryEditor

Nemecká závislosť sa prejavila v stratách (komentár)

05.06.2012, 00:01
Index DAX stratil 1.19 %, keď svetlo sveta znova uzreli obavy týkajúce sa rastu terciárneho sektora v Číne.

Pondelňajšia seansa prekvapila nejedného investora, keď sa európske bankové tituly opäť raz rozhodli rozšíriť svoje zisky a v disciplíne výkonnosti prekonali zvyšok Európy na čele s DAX-om. Ten v pondelok stratil -1.19 %, keď svetlo sveta znova uzreli obavy týkajúce sa rastu terciárneho sektora v Číne, kde ešte počas nedele zverejnený PMI z nespracovateľského sektora, príliš neoslnil. Index nákupných manažérov v máji totižto klesol na aktuálnych 55.2 bodu v porovnaní s aprílovou hodnotou 56.1 bodu, čo v kombinácii so slabšími ako očakávanými dátami z pracovného trhu v USA z piatka, veľa šance pre úspešný začiatok týždňa na európskych trhoch nedávali.

Paneurópsky index EuroStoxx 600 klesol o -0.52 % a obchodovanie uzavrel na hodnote 233.87 bodu, pričom k zápornému výsledku najvýraznejšie prispeli akcie nemeckých priemyselných spoločností. BASF zaznamenal pokles o -1.35 %, a akcie automobiliek taktiež klesali VOW3: -4.24 %, DAI: -2.15 %, čo svedčí aj o prílišnej závislosti nemeckej ekonomiky od čínskeho dopytu. Vo Veľkej Británii sa z dôvodu sviatku neobchodovalo, francúzsky CAC 40 uzavrel o +0.14 % vyššie ako v piatok.

Investorskú verejnosť ako inak trápili aj dlhové problémy Balkánu, počas pondelka stihol nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle vyzvať Grékov, aby v parlamentných voľbách neverili populistickým sľubom. Zdôraznil, že hospodárske oživenie nie je možné financovať novými dlhmi. Agentúra Reuters priniesla informácie o tom, že Čína sa pripravuje na odchod Grécka z eurozóny a cyperský prezident Demetris Christofias uviedol, že nemôže vylúčiť, že jeho krajina bude musieť požiadať o finančnú pomoc kvôli napojeniu cyperských bánk na dlh Grécka.

V USA zatiaľ reportovali továrenské objednávky, ktoré v apríli klesli o -0.6 % a spomalili tak tempo poklesu v porovnaní s marcovou revidovanou hodnotou -2.1 % (revízia z 1.5 %), nedosiahli ale očakávaný rast o +0.2 %. Americké akciové indexy ukončili deň zmiešane: Dow Jones +0.14 %, S&P 500 +0.01 %, Nasdaq +0.46 %.

Zoltán Csiba

analytik Capital Markets

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:29