StoryEditor

Svet spomaľuje, no trhy sú v zelenom

23.01.2013, 23:02
Menový fond znížil výhľad globálneho rastu na tento rok o 0,1 percenta nižšie.

V stredu sa začalo v Davose každoročné Svetové ekonomické fórum, kde sa do konca týždňa stretnú najvýznamnejší predstavitelia politiky a businessu. Na tejto konferencii budú preberať rôzne globálne problémy a výzvy vo svete.

Jedným z najväčších súčasných problémov, ktorým je rast ekonomiky, však odsunuli do úzadia. Pričom práve v strede týždňa oznámil MMF, že znižuje výhľad globálneho rastu na tento rok o 0.1 % nižšie, na úroveň 3.5 %. Taktiež nepredpokladá v roku 2013 vymanenie sa ekonomiky eurozóny z recesie a očakáva, že poklesne o -0.2 %. Nie najlepšou správou pre elitný klub Eura je taktiež informácia, že Nemecké HDP porastie len o +0.6 %, čo je už aj tak znížený odhad. No najťažšie na tom predsa len budú krajiny zmietajúce sa v dlhovej pasci. Španielska centrálna banka v stredu uvidela, že tamojšia ekonomika sa za uplynulý rok zmenšila o -1.3 %, čo naznačuje, že problémy stále pretrvávajú a za terajšie nízke výnosy na dlhopisoch môže len politika ECB a silnejúce euro. Kráľovský menový pár sa na konci obchodného dňa pohyboval na takmer nezmenenej úrovni 1.332 EURUSD.

Včera sa nechal počuť britský premiér David Cameron, že vyhlásenie referenda o vystúpení zeme z EU sa uskutoční najskôr po britských parlamentných voľbách v roku 2015. Na tieto informácie zareagovali lídri Nemecka a Francúzska, ktorým sa čo už len myšlienka na brexit zdá nenormálna. To môže v konečnom dôsledku nahrávať Veľkej Británii, ktorá môže získať ďalšie opt-out výnimky.

Európske akciové trhy ukončili stredajší obchodný deň v ziskoch: FTSE 100 +0.30 %, CAC 40 +0.40 %, DAX +0.15 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 si pripísal rast o +0.19% a uzatváral na hodnote 288.22 bodu.

V USA sa včera snažila Snemovňa reprezentantov nájsť konsenzus na vyriešenie otázky dlhového stropu. No napriek akýmkoľvek snahám, sa to nepodarilo a je predpoklad, že kým nebude americkým zákonodarcom horieť pod nohami, tak sa nebudú snažiť dohodnúť. Americké benchmarky uzatvárali deň v zelenom pásme: DIJA +0.49 %, NASDAQ +0.33 %, S&P 500 +0.15 %.

František Bizovský

analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:18