StoryEditor

Trh spomínal na Čierny pondelok (komentár)

20.10.2012, 00:46
Pred 25 rokmi sa index Dow Jones prepadol o obrovských 22,61 percenta.

Včera to bolo presne 25 rokov od obrovského prepadu akcií na burzách v USA, označovaného ako Čierny pondelok. Udialo sa tak v pondelok, 19. októbra v roku 1987. Index Dow Jones vtedy prepadol o obrovských 22.61%, čo bol najväčší jednodenný prepad v histórii. V piatok sme tak spomínali na túto „pamiatku" a trhy plakali.

Akcie, ako aj komodity sa ocitli v červenom mori a celý deň sme videli pokračujúci prepad. Spúšťačom pre takto veľmi zlú náladu boli výsledky Google, ktoré poslali nadol celý technologický sektor. Firmu Google vlastní až 165 hedge fondov a vidíme pravdepodobne zatváranie týchto pozícií. Panika tak nastala aj na akciách Apple. Tie sú v obľube až u 230 hedge fondov a trh nám klesal silnejšie aj tu. Výsledky hedge fondov výrazne zaostávajú za benchmarkami a preto manažéri neváhajú a „lockujú" profity, čím posielajú spomínané tituly nadol. Apple sa dostal pod svoj 100- dňový kĺzavý priemer, čo zaktivuje mašiny a tie by mohli poslať tohto giganta viac nadol, smerom ku 600 dolárom. Google rozšíril včerajšie minimá iba marginálne a zatvára nad nimi. Technologický sektor bol najslabším a index Nasdaq sa skĺzol až o dve percentá.

Zaujímavý pohľad na trh mali devízoví obchodníci. Pri takto silných prepadoch na akciách sme boli zvyknutí na veľké nákupy dolárov a jenov, no tie dnes neprišli. Jen a dolár síce posilnili na celom FX trhu, no ich zisky neboli veľké. Dokonca ani padajúce komodity neprebudili dolárové býky a tak na trhu nastala nízka volatilita počas US seansy. EURUSD si dnes odpísal iba 0.32% a zatvára nad úrovňou 1.30.

Komodity  taktiež podľahli a najviac klesá ropa, spolu so striebrom. Drahé kovy vymazali celé nadšenie z FOMC a QE3 a už sú pod úrovňami z týchto dní. Zlato a striebro sa dostali na jeden a pol mesačné minimá. WTI stráca viac ako dve percentá a končí pri úrovni 90.50 dolára za barel a zlato si odpisuje 1.3 percenta a closuje nad 1720 dolárov za uncu.

Americké indexy v silných stratách nakoniec aj zatvorili: DJIA -1.52%, SPX -1.66%, NAS -2.19%.

 Peter Bukov

analytik forexpro.sk

01 - Modified: 2005-05-13 06:20:48 - Feat.: 0 - Title: Bankové poplatky Slovákom neprekážajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:51