StoryEditor

Európa opäť raz ukázala solidaritu (komentár)

28.11.2012, 07:19
V utorok zažili európske akciové bechmarky pozitívnu náladu, keď opäť po dni poklesov rástli.

Bolo to zapríčinené hlavne raňajšou správou z Bruselu, kde sa dohodli ministri financií krajín eurozóny na ďalších podmienkach podpory pre Grécko. Južanská krajina si tak môže znova na chvíľu vydýchnuť a oddialiť tak bankrot.

Tento umelý proces záchrany však nemôže byť bez následkov, ale aspoň vieme, že solidarita v Európe naďalej kraľuje. Každopádne, táto správa potešila európske trhy, ktoré uzatvárali obchodný deň v zelených číslach. Paneurópsky index EuroStoxx 600 si pripísal +0.32 % a uzatváral na hodnote 272.68 bodov. Zvyšné akciové indexy uzatvárali taktiež v zelenom: DAX +0.55 %, FTSE 100 +0.22 %, CAC 40 +0.03 %.

Kráľovský menový pár EURUSD včera taktiež vyčkával na koniec rokovaní v Bruseli. Dokonca v ázijskej seanse atakoval hranicu 1.30 EURUSD, ale keď po 13 hodinovom maratóne rokovaní boli oznámené výsledky summitu, sa tento menový pár prepadol. Na konci obchodného dňa sa obchodoval na úrovni 1.2933, čo predstavuje intradenný pokles o -0.30 %.

V utorok zverejnila svoj odhad rastu svetovej ekonomiky aj OECD, ktorá odhaduje, že tento rok porastie len o +2.9 %, pričom pôvodný odhad bol na úrovni 3.4 %. Na rok 2014 bol takisto znížený odhad rastu svetovej ekonomiky a to z úrovne 4.2 % na úroveň +3.4 %. Toto zníženie odôvodnila pretrvávajúcimi problémami v Európe a takisto spomalenia rastu niektorých rozvojových krajín.

Na druhej strane Atlantiku vyšli v utorok zaujímavé fundamentálne dáta. Spotrebiteľská dôvera vzrástla v novembri na svoje štvorročné maximá, na hodnotu 73.7 bodu, pričom odhad bol 73.1 bodu a to aj napriek pretrvávajúcemu problému USA s fiškálnym útesom, ktorému sa každým dňom čoraz viac približujú. To môže dať pozitívny signál americkej ekonomike, ktorá momentálne neprežíva najlepšie chvíle a zvyšovanie výdavkov domácnosti by privítala. Zdá sa však, že ani tieto informácie nedokážu podnietiť trhy k rastu. Je pravdepodobné, že tento scenár bude pretrvávať, pokiaľ sa Kongres nedohodne a nebude vyriešená otázka rozpočtu USA na budúci rok. Aj na základe týchto správ uzatvárali americké akciové trhy nasledovne: S&P 500 -0.52 %, DJIA -0.69 %, NASDAQ -0.30 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:10