StoryEditor

Jastrabí Fed a holubičia Bank of England (komentár)

21.02.2013, 06:49
Stred predposledného týždňa bol poznačený masívnou volatilitou.

  Konečne tak vypršala nuda na komoditách a začalo sa niečo diať. Od začiatku dňa sme videli tlak na drahé kovy. Nálade nepomohla ani zápisnica Bank of England. Hlasovanie pre rozšírenie kvantitatívneho uvoľňovania dopadlo v pomere 6:3, teda až traja členovia boli za jeho navýšenie. To dáva veľké šance tomu, že BoE bude na najbližších zasadnutiach ešte viac uvoľňovať svoju menovú politiku. Libra sa tak dostala pod silný predajný tlak a voči doláru zlomila veľmi silné supporty pod 1.5300. Trend na britskej libre je stále negatívny a Bank of England bude devalváciu sterlingu len podporovať.

Európa tak predávala komodity, spolu s librou a komoditnými menami. Euro sa dokázalo držať a dokonca atakovalo level 1.34. Spolu s príchodom amerických obchodníkov však bol aj kráľovský menový pár vysellovaný. Komodity sa dostali pod masívny predajný tlak, zlato, ropa aj striebro strácajú až 2.5%. Zlato sa výrazne dostalo pod 1600 USD/unca a čoskoro budeme atakovať pásma silných nákupných objednávok na 1550 USD/unca. Striebro taktiež padalo, až pod level 29 USD/unca. Americké akcie začínali s optimizmom, no neodolali tlaku dolárového valca a pobrali sa taktiež do červených čísiel.

Predajné sily dokonala zápisnica FOMC. Tá totiž prekvapivo odhalila mierne jastrabie výhľady centrálnych bankárov. Guvernéri sa začínajú báť rizík príliš uvoľnenej menovej politiky a viacerí z nich sa začínajú prikláňať na stranu odporcov QE, resp. zástancov jeho ukončenia. To tak vyvolalo ďalšie nákupy dolára a viedlo k pokračovaniu prepadov na komoditách a akciách. Celkovo tak situácia pripomínala panické výpredaje v roku 2011. Americké parkety, stiahnuté nadol silným dolárom a energetickým sektorom, zakončujú veľmi volatilný deň v červených číslach: SPX -1.26%, DJIA -0.79%, NAS -1.53%.

Komodity však strácali najviac. Medvedia sila bola neskutočná a kovy aj ropa sa vybrali prudko nadol, lámajúc všetky supporty: Zlato -2.52%, Striebro -3.08%, WTI -2.24%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:14