StoryEditor

Európa svietila na červeno (trhový komentár)

19.01.2013, 00:14
Európske akcie mierne korigovali štvrtkové straty, americké ukončili týždeň nejednoznačne.

Záver týždenného obchodovania v Spojených štátoch amerických bol v znamení rastu 10- ročných štátnych dlhopisov. Bol to piaty nárast dlhopisov za posledných 6 dní.

Rastúce obavy z prípadného nepriatia konsenzu a nenavýšenia dlhového stropu sa čoskoro začnú výraznejšie prejavovať aj pri obchodovaní s akciami. Mohlo by totiž dôjsť k poklesu optimizmu, ktorý v poslednom období charakteristický pre vývoj amerických indexov.

Z makroekonomických dát v USA sme veľa nevideli. Jediný údaj sa týkal spotrebiteľskej dôvery. Podľa predbežných údajov indexu spotrebiteľskej klímy University of Michigan v januári neočakávane klesla na jednoročné minimum. Index spotrebiteľskej nálady University of Michigan sklamal, keď očakávania boli na úrovni 75.1 bodu, no v skutočnosti dosiahol hodnotu iba 71.3 bodu. Nielen že index nedosiahol rastové očakávania, ale čísla boli dokonca nižšie oproti predošlému obdobiu.

Akciové indexy tak po štvrtkových rastoch uzatvárali koniec týždňa nejednoznačne, konkrétne: Dow Jones +0.39 %, S&P 500 +0.34 %, Nasdaq -0.04 %.

Európske akciové indexy v piatok svietili prevažne na červeno. Výnimkou bol anglický akciový index FTSE100, ktorý najviac potiahli sektory IT a komunikácii. Piatok bol na makroekonomické údaje chudobný nielen v USA, ale aj v Európe. Viditeľné boli údaje maloobchodných tržieb z Veľkej Británie. Medzimesačná zmena tržieb bola o -0.1 % oproti predpokladom na úrovni 0.2 % a predošlému obdobiu 0 %.

Podľa vyhlásení talianskeho ministerstva financií bude krajina potrebovať najmenej 9 miliárd eur po dodatočných rozpočtových prepočtoch, aby dosiahla stanovený deficit. Nepriaznivú situáciu spôsobilo zhoršovanie sa recesie, ktorá zapríčinila zníženie daňových príjmov. Centrálna banka Talianska tak v piatok znížila očakávania ohľadom výkonnosti ekonomiky. Nové prepočty predpokladajú prepad ekonomiky Talianska o 1 % oproti doterajším prognózam, ktoré predpovedali spomalenie na úrovni -0.2 %.

Európske akciové benchmarky tak posledný obchodný deň v týždni mierne korigovali štvrtkové straty a uzatvárali týždeň nasledovne:DAX 0.43 %, CAC40 -0.07 %, FTSE100 +0.36 %.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:26