StoryEditor

Zlatu sa stále nechce rásť (komentár)

16.01.2013, 15:47
Zlato dnes klesá po takmer troch dňoch mierneho rastu. Môže za to Fed.

Od rána pokleslo už o -0.23 % a momentálne sa obchoduje za 1675.80 USD.  Je to spôsobené hlavne vyhlásením guvernéra bostonského FEDu, Erica Rosengrena, ktorý povedal, že americká centrálna banka môže rozšíriť mesačné nákupy v terajšej hodnote 85 mld. USD, aby čím skôr splnili svoje dva hlavné ciele: stabilita cien a zníženie nezamestnanosti. Minister financií Timothy F. Geithner včera varoval, že vládny limit zadlžovania môže byť naplnený už budúci mesiac. Taktiež Svetová banka znížila svoju globálnu prognózu rastu pre tento rok.

Tak ako po minulé mesiace, zlato sa stále nachádza v klesajúcom trende, čo nám naznačuje aj pekný klesajúci kanál. Technický indikátor RSI je stále na úrovniach, kedy môže tento žltý kov rásť. Pravdaže tento krátkodobý trend rastu smeruje nanajvýš po úroveň hlavnej pivotnej línie, kde sa odrazí opäť smerom dole. Ak by zlato prerazilo momentálny kanál, tak môžeme očakávať výraznejší rast až k rezistentným úrovniam 1750, respektíve 1793 USD/oz.

Z intradenného pohľadu je dokonca predpoklad, ďalšieho poklesu zlatu, ktoré sa môže zastaviť na úrovni supportu na hodnote 1625 USD za trójsku uncu.

Technický indikátor RSI sa ešte stále nenachádza v úrovniach prekúpenosti, preto sa dá očakávať, že by zlato v dnešný obchodný deň mohlo vzrásť. No z dlhodobejšieho hľadiska neexistujú výraznejšie predpoklady na to, aby mohlo zlato rásť.

Technická analýza:

Úrovne odporu: 1750, 1793

Úrovne podpory: 1625, 1585 a 1525

Stredná hodnota obratu (pivot): 1710

Graf vývoja zlata:

František Bizovský

analytik forexpro.sk


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:21