StoryEditor

Dohoda zamávala akciovými trhmi (komentár)

07.01.2013, 09:20
Odvrátenie pádu z fiškálneho útesu pomohlo akciám k pekným ziskom.

Už úvod uplynulého týždňa naznačil, že pád z fiškálneho útesu v Spojených štátoch amerických nemusí byť nevyhnutnosťou, ktorú takmer všetci očakávali a predpovedali. V pondelok, deň pred oslavou príchodu nového roka 2013, prezident Barack Obama na tlačovej konferencii vyhlásil, že kompromis je už takmer na stole a na niektorých bodoch sa už stihli dohodnúť. Pod vplyvom nádeje z odvrátenia automatického zvyšovania daní a drastických škrtov vo vládnych výdavkoch, tak americké akciové indexy ukončili hektický rok 2012 peknými ziskami. Konkrétne Dow Jones si pripísal +1.28 percenta, S&P 500 +1.50 percenta a Nasdaq +2 percentá. Index S&P 500 uzavrel na úrovni 1426 bodov, čo predstavuje ročný zisk takmer 13 percent. Zaznamenal tak najlepší rok od roku 2009 a podľa všetkého, bude aj počas nadchádzajúceho roku rásť, veď cieľová cena Goldman Sachs je 1575 bodov a Citigroup dokonca až 1615 bodov.

Americký zákonodarcovia nezaháľali ani počas prvého dňa roku 2013, kedy sa ešte pred stredajším otvorením akciových trhov, chceli dohodnúť na novom rozpočte. To sa im nakoniec aj podarilo a Biely dom spolu s Kongresom odvrátili pád americkej ekonomiky do recesie. Dohoda však nezabráni k výraznému spomaleniu najväčšej ekonomiky sveta v prvom kvartáli 2013. Obsahom kompromisu medzi demokratmi a republikánmi je ponechanie daňových úľav pre jednotlivcov, s ročným príjmom do 400 tisíc USD a domácnosti s ročným príjmom do 450 tisíc USD. Bohatí ľudia si mierne pohoršia, keď ich daňové zaťaženie vzrastie z aktuálnych 35 % na 39.6 %. Takisto sa politici dohodli na 2 mesačnom odklade automatických rozpočtových škrtov a predĺženie podpory pre dlhodobo nezamestnaných o ďalší rok.

Na pozitívne správy spoza Atlantiku reagovala pozitívne aj Európa. Ukázal nám to celoeurópsky index EuroStoxx 600, ktorý v stredu vzrástol o 2 percentá a uzatvoril seansu na úrovni 285.33 bodov, čo je najviac od februára 2011. Dlhopisy krajín európskej periférie zaznamenali výrazný pokles výnosov, keď výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov poklesli zo 4.50 percent na 4.25 percent a španielske sa dostali na úroveň 5 percent.
Problémom USA však aj naďalej ostáva otázka dlhového stropu, kde sa spomínané dva tábory budú za dva mesiace opäť musieť konfrontovať. Z makrodát zaujali predovšetkým NFP, kde odhad analytikov hovoril o prírastku 150 tisíc nových pracovných miest, pričom reálne v minulom mesiaci vzrástol počet pracovných miest až o +155 tisíc.

Z podnikových akcií počas minulého týždňa zaujali predovšetkým tieto akcie: Francúzska automobilka Peugeot si pripísala viac ako 11 percent, pretože počas uplynulého roka poklesli akcie spoločnosti o 48 percent a momentálne sú pre investorov zaujímavé vďaka svojej cene a tí ju začali vo veľkom skupovať, čo spôsobilo výrazný týždenný nárast. Druhou spoločnosťou je nemecká K + S AG, ktorá sa špecializuje na výrobu soli a iných poľnohospodárskych, či chemických výrobkov. Jej akcie zaznamenali za minulý týždeň pokles o viac ako 4 percentá, pretože sa očakáva pokles zisku na akciu za 4Q a tiež preto, že Citi bank zmenila svoje očakávania s „buy“ na „neutral“.

Druhý januárový týždeň budeme svedkami týchto zaujímavých makrodát: Žiadosti o podporu v nezamestnanosti a veľkoobchodné zásoby v USA, Rezervy v zahraničných menách a inflácia Švajčiarska, Halifax index cien domov v UK, Obchodné bilancie v Austrálii, USA, Číne a na Novom Zélande, priemyselná produkcia v UK, začaté stavby domov v Kanade, ako aj zverejnenie základnej úrokovej sadzby v eurozóne a Veľkej Británii.

Miroslav Blahušiak

analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:42