StoryEditor

Smrť úverov a zrod uťahovania opaskov

02.02.2012, 13:54
Svet zažíva koniec nadbytku a ďalšie naštartovanie rastu ďalšími úvermi už nie je možné.

Situácia na finančných trhoch bola včera optimistická. Globálne PMI výrobného sektora zaznamenalo za január rast k 51,2 z decembrového údaju 50,5. Lepšie výsledky sme mali včera možnosť vidieť z krajín ako Austrália, Čína, India, Nemecko, Eurozóna a UK. Výsledky z US síce zaostali za očakávaniami, no aj tak išlo o najsilnejší výsledok od júna 2011. Sklamaním bol výsledok ADP zamestnanosti z US, ktorá sleduje počet novovytvorených pracovných miest v súkromnom sektore. Výsledok skončil na úrovni 170 tis. oproti očakávaniam 200 tis. Po týchto dátach sa očakávania pre piatkové NFP príliš nezmenili, nakoľko dáta ADP sú veľmi volatilné. Zaujímavé napríklad je, že finančný sektor, ktorý oznamuje prepúšťanie zamestnancov takmer každý druhý deň, vygeneroval podľa ADP až 9 tis. pracovných miest.

Bundesbanka odmieta takmer všetko

Kým stále prebiehajú rokovania o gréckom swape a obchodníci sústreďujú svoju pozornosť na túto dôležitú udalosť, sa naďalej rozoberá aj úloha fiškálneho kompaktu. Včera mal na margo tohto konceptu pomerne ostrý názor prezident Bundesbanky Jens Weidmann: "Nový fiškálny kompakt nie je základom pre fiškálnu úniu... Vlády sa nechcú vzdať fiškálnej suverenity... Eurobondy teraz nie sú možné... Riziká nesmieme spájať... Pravidlá fiškálneho kompaktu boli uvoľnené... Monetizácia dlhu nie je možná z dobrých dôvodov... Bojovať s krízou ďalšími peniazmi má limity."
Tieto vyjadrenia sú pomerne zaujímavé tým, že Weidmann v podstate nedal na výber v spôsobe, akými bojovať s krízou. Ak sa kríza nedá riešiť koordinovane fiškálne a ani koordinovane v menovej oblasti, ostáva jedinou možnosťou vnútorná deflačná politika, ktorá je ale extrémne bolestivá. Je totiž rozdiel, keď pri kríze oslabí forint o 25% alebo keď musia Íri akceptovať zníženie platov o 20%. Riešenie v podobe donútenia k uťahovaniu opaskov preto určite nie je tým najlepším.

Smrť úverov a zrod austerity

Riešením určite nie sú ani monetárne stimuly. Bill Gross, portfóliový manažér spoločnosti PIMCO vo svojom poslednom výhľade píše: „Nulové úrokové sadzby môžu zabíjať ale aj vytvárať úvery. 50-ročný cyklus expanzie úverov skončil a sme vo fáze deleveragingu. Zažívame koniec nadbytku a zrod austerity (uťahovania opaskov).“ Gross sa tým snažil povedať, že systém už bol tak veľmi napákovaný, že snaha o ďalšie naštartovanie úvermi už jednoducho nemá efekt a snahou väčšiny zadlžených subjektov je splatiť svoj dlh. Gross tak v podstate hovorí o recesii bilancií, ktorú po prvý krát popísal Richard Koo. Pri takejto recesii nemá menová politika žiaden vplyv a nulové úrokové sadzby jednoducho ekonomickú aktivitu naštartovať nedokážu.

Výhľad na dnes


Španielsko dnes umiestnilo ďalšie emisie dlhopisov pri výborných podmienkach a potvrdzuje svoj status zatiaľ najúspešnejšej krajiny zo skupiny PIIGS pri tohtoročných refinančných aktivitách. Rastu eura sa dnes snažila pomôcť aj Čína, ktorá povedala, že je pripravená pomôcť EFSF resp. ESM, ak si najprv dá eurozóna svoje problémy do poriadku sama. Efekt týchto slov ale nebol trvalý a spoločná mena dnes konsoliduje posledné prudké pohyby. Dnešný výhľad je zatiaľ mierne medvedí v smere poklesu k hladine 1,3080. Slabšie výsledky z európskeho korporátneho sektora z Európy tiež nedávajú priestor pre silnejší rast. Vzhľadom na celkovo pozitívny trend na trhu ale vnímame pokles k úrovni 1,3080 ako zaujímavý na nákup.

EURUSD

  Ján Beňák

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:39