StoryEditor

O ďalšom osude zlata sa rozhodne dnes v noci

06.11.2012, 15:30
Ak Obama zvíťazí, mohli by sme zajtra sledovať možno až štvorpercentný rast ceny zlata.

Finančný sektor už niekoľko dní upriamuje svoju pozornosť smerom na dnešné prezidentské voľby v USA. S výnimkou minulého týždňa, kedy sa do popredia dostal hurikán Sandy a prezidentskú kampaň ochromil, titulné stránky novín a celodenné vysielanie hlavných svetových staníc zapĺňa práve súboj Obama vs. Romney. Podľa posledných prieskumov má mierne navrch Obama, no kľúčové štáty už tradične môžu významne zamiešať karty.



Na svetových trhoch vládne nervozita z celkového výsledku, pretože víťazstvo súčasného prezidenta by malo znamenať pozitíva pre akcie, či pre komodity, víťazstvo Mitta Romneyho by pravdepodobne spustilo lavínu výpredajov akýchkoľvek aktív. Ak totiž zvíťazí Obama, na ktorého je v stávkových kanceláriách kurz 1:1.20, bude to pre zlato a ostatné aktíva znamenať najlepší možný scenár. Ben Bernanke bude totiž aj naďalej šéfovať FED-u a práve Bernankeho kvantitatívne uvoľňovanie dopomohlo trhom spamätať sa z krízy a k rastu väčšiny aktív.

Ak Obama zvíťazí, mohli by sme zajtra sledovať možno až štvorpercentný rast ceny zlata, veď 4. novembra 2008 po jeho prvom zvolení vyletelo zlato o 4.2 % vyššie a počas nasledujúcich rokov zdvojnásobilo svoju hodnotu. Ak by však vyhral Romney, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa zlato pozrelo zajtra pod úroveň 200 dňového kĺzavého priemeru, kde bolo naposledy ešte počas augusta a s určitosťou by definitívne prerazilo rastový trend trvajúci od začiatku júla.

Z technického hľadiska sa aktuálne cena zlata pohybuje na hornom Bollingeri a nad úrovňou 20 denného kĺzavého priemeru. Čo je však podstatnejšie, cena sa drží nad úrovňou intradenného pivotu, ktorý je na grafe vyznačený modrou linkou a rovnako sa udržalo v dlhodobom rastovom kanáli, ktorý sa vytvoril na prelome júna a júla, a ktorý znázorňuje čiara v spodnej časti grafu. Táto situácia nahráva býkom, ktorí by počas dnešného obchodného dňa mohli vyhnať cenu opäť nad úroveň 1700 USD/o.z, pričom ako cieľ pre dnešnú seansu sa javí úroveň 1705 USD, čím by bol aktuálny 2.5 %-ný pokles zavretý. Tento scenár by mal byť naplnený bez ohľadu na to, že prezidentské voľby sa konajú už dnes. Zlato totiž včera testovalo úroveň 100 dňového kĺzavého priemeru, od ktorého sa odrazilo smerom nahor a tento rast by ukončila iba nočná Obamova porážka.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:44