StoryEditor

Amerických spotrebiteľov Európa ani Grécko nezaujíma

30.10.2011, 23:10
Americkí spotrebitelia o Európe už počuli, jej problémy sa však na ich správaní výraznejšie neodrazili.

Napriek výraznému poklesu akciových trhov v auguste a septembri, keď americký index S&P500 v jeden deň dokonca prekročil magickú hranicu medvedieho trhu poklesom od vrcholu o viac ako 20 percent, akciové trhy v októbri výrazne posilnia.

K posilneniu pomohli nielen európski politici svojou dohodou o EFSF, ale najmä rast HDP v USA v treťom kvartáli o 2,5 percenta. Veľké finančné inštitúcie zamestnávajúce desiatky tisíc ľudí si toto číslo vedia určite spočítať sami rýchlejšie a presnejšie, najmä keď ich armáda analytikov často obeduje či večeria s CEO alebo finančnými riaditeľmi väčšiny amerických korporácií. A tak minulý týždeň zverejnený údaj o raste HDP majú k dispozícii možno už od 3.októbra, keď rely začala.

S veľkou pravdepodobnosťou bude tento údaj upravený smerom dole v najbližších týždňoch, údaj však potvrdil, že americkí spotrebitelia o Európe už počuli, jej problémy sa však na ich správaní zatiaľ výraznejšie neodrazilo. Naopak postupný pokles cien ropy im umožňuje míňať viac za služby a produkty.

Podľa predpokladov EFSF vytvoril SPIV (Special Investment Purpose Vehicle), ktorý bude emitovať dlhopisy, ktoré následne ponúkne najmä ECB, krajinám BRIC, ako aj bohatým členom ropného kartelu. Čína už zo svojich 3200 miliárd dolárov prisľúbila 100 či 200. Tieto zdroje sa použijú na stabilizáciu výnosov dlhopisov krajín Taliansko a Španielsko. Taliansko minulý týždeň muselo akceptovať pri novej emisii výnos takmer 6 percent u svojich 10-ročných dlhopisov, čo rozpočet krajiny začne neskôr výrazne vyčerpávať a ohrozovať rast HDP v Taliansku a neskôr aj v EÚ.

Napriek svojim nedostatkom totiž súčasný stav vyhovuje väčšine, ktorá má prostriedky na to, aby súčasný "status quo" udržala o nejaký ten rok dlhšie. A tak budúcoročnú jarnú korekciu by Warren Buffett a jemu podobní investori s odvahou mohli opäť využiť. Tento rok už oneskorenci šancu neostanú, skôr budú svoje krátke pozície pri každej korekcii viac ako 1 percento zatvárať a tak tlačiť trhy ešte vyššie.

O dôvodoch, prečo pokles na jar budúceho roka bude pravdepodobne opäť príležitosť na nákup akcií píšeme v novom čísle CAPITAL MARKETS FINANCIAL NEWS, prípadne printovú verziu CMFN dostanete k dnešným Hospodárskym novinám zadarmo.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:39