StoryEditor

Eurozóna je projekt politikov. Rozpadnúť sa môže čoskoro

16.11.2011, 23:05
Autor:
lulu
Rozpad eurozóny môže nastať už o dva mesiace. Pozrite si názory ekonómov v Téme týždňa.

Koľko času dávate súčasnej eurozóne a prečo?

 

Alexander Ač

Centrum výskumu globálnej zmeny AV ČR

 

V súčasnej podobe eurozóna neprežije takmer s 99- percentnou istotou najbližšie dva roky a veľmi pravdepodobne ani do konca budúceho roka. Hlavná príčina je, že menová únia nedokáže dlhodobo prežiť v neprítomnosti fiškálnej únie. Nemožnosť významnejšieho ekonomického rastu, predchádzajúci úverový boom a následná deflácia rozpad urýchli. Očakávam, že ako prvé bude plánovať odchod z EÚ Nemecko.

_______________________________________________________________________________________

 

Ján Beňák

TRIM Broker

 

Eurozóna v aktuálnej podobe bez rapídnych zásahov v menovej, resp. fiškálnej politike nemá ružovú budúcnosť. Rozhodnutie o odchode z EMÚ resp. o rozpade eurozóny je čisto politické a v podstate má za úlohu určiť, kto bude niesť následky tohto kroku. Nakoľko riešenia v podobe použitia ECB, resp. fiškálnych politík ostávajú tabu, pravdepodobnosť rozhodnutí agresívnejšieho charakteru, ako spomínaný odchod/opustenie/rozpad rastie. Grécko, Portugalsko ako aj Írsko sú financované eurovalom, takže tie zatiaľ nemajú veľký dôvod opustiť EMÚ. Taliansko a Španielsko dokážu vzhľadom na svojeverejné financie ustáť aktuálne výnosy ešte niekoľko kvartálov a preto únia v aktuálnom zložení najbližšie mesiace prežije. O pár rokov ju však vidím nakoniec v oveľa menšom zložení. Načasovanie je však vzhľadom na to, že ide o čisto politické rozhodnutie, nemožné odhadnúť.

_______________________________________________________________________________________

 

Jaroslav Brychta

X-Trade Brokers

 

Nemá zmysel špekulovať nad tým, ako dlho je eurozóna ešte schopná fungovať. Eurozóna je politický projekt a bude s nami tak dlho, ako volení politici v členských krajinách uznajú za vhodné. V súčasnosti sa jej osud zúžil na odpoveď na otázku, akú hru do budúcnosti zaujme ECB. Ak pre jednotlivé vlády, so súhlasom Nemecka a spol., začne tlačiť peniaze, eurozóna tu môže byť ešte niekoľko rokov. Následky budú, samozrejme, katastrofálne.

________________________________________________________________________________________

 

Vladimír Gešperík

Capital Markets

 

Situáciu majú v rukách politici v Nemecku,Francúzsku alebo predstavitelia ECB. Ešte sme však neprešli bodom, po ktorom by bolo iba jedno riešenie. Záleží najmä na nemeckých politikoch, pre aké riešenie krízy sa rozhodnú.

__________________________________________________________________________________________

 

Marek Hatlapatka

Cyrrus

 

Podľa toho, ako poznám európskych politikov, budú udržiavať súčasnú podobu eurozóny čo najďalej to pôjde a bude možné, aspoň čo sa týka jej obsadenia. Samozrejme, za cenu dlhodobo negatívneho dopadu na rast európskej ekonomiky. Pravidlá eurozóny sa musia bezpochyby razantne zmeniť, nech už bude budúca podoba spoločného menového priestoru akákoľvek.

________________________________________________________________________________________

 

Juraj Karpiš

Iness

 

Koľko vydrží eurozóna, neviem povedať. Jej vznik bol politickým rozhodnutím, rovnako politickým rozhodnutím bude aj jej prípadný zánik. Obdobie komunizmu ukázalo, že na úkor blahobytu obyvateľstva možno držať pri živote neživotaschopné megaprojekty aj celé desaťročia .

__________________________________________________________________________________________

 

Richard Koza

Atwel International

 

V súčasnom stave, teda bez akýchkoľvek zmien, nie je schopná vydržať príliš dlho. Domnievam sa, že počas dvoch až šiestich mesiacov bude musieť dôjsť k radikálnemu rozhodnutiu.

________________________________________________________________________________________

 

David Marek

Patria Online

 

Eurozóna v súčasnej podobe vydrží maximálne niekoľko mesiacov. Veľmi skoro sa bude musieť zmeniť čo sa týka počtu členov, posunu k fiškálnej a politickej únii, alebo oboma smermi. Tieto zmeny budú vyžadovať úpravu zmlúv o európskej integrácii a ratifikáciu v jednotlivých krajinách, čo môže trvať niekoľko mesiacov. Avšak prísľub týchto zmien bude prísť relatívne rýchlo, finančné trhy nepočkajú a po dvoch rokoch neschopnosti vyriešiť dlhovú krízu im už dochádza trpezlivosť. Tieto zmeny nie sú riešením súčasnej krízy, ale cestou k obmedzeniu rizika budúcich dlhových kríz v eurozóne. Kľúčom k súčasnej kríze sú fiškálne konsolidácie v jednotlivých krajinách s asistenciou intervencií ECB na trhoch s dlhopismi.

_________________________________________________________________________________________

 

Stanislav Pánis

J&T Banka

 

Najúprimnejšia odpoveď znie, že to exaktne nedokáže predpovedať nikto. Pokračovanie existencie eurozóny v súčasnom nastavení, zoštíhlenie o niektorých aktuálnych členov, prípadná veľká reforma architektúry jej inštitúcií a fungovania napríklad v prospech užšej centralizácie smerom k politickej únii alebo rozpad, závisí od mnohých aj neekonomických a predovšetkým politických faktorov a dohôd a vôle jej lídrov. Tiež je veľmi obtiažne predikovať, najmä keď sa v ostatným mesiacoch objavujú často protichodné vyhlásenia z Paríža či Berlína. Ostatné obdobie ukazuje aj to, že po pod tlakom finančných trhov politickí lídri začínajú pripúšťať kroky, ktoré boli pre nich pred rokom či dvoma nepredstaviteľné ako napríklad (zatiaľ neverejné) otvorenie diskusie o možnosti odchodu niektorých ekonomicky a fiškálne slabých členov z nej. Potvrdzujú sa tak slová historika ekonómie a profesora Harvardskej Univerzity Nialla Fergusona, že politici z dlhodobého hľadiska nedokážu zvíťaziť nad trhovými silami.

__________________________________________________________________________________________

 

Tomáš Porhajaš

Brevia finance

 

Štýl tejto otázky demonštruje jeden z hlavných zdrojov problémov celej súčasnej krízy. Médiá a ich sila niekedy aj nevedome šíria negativizmus, ktorý v spotrebiteľoch vyvoláva pocit neistoty. Tí potom logicky znižujú vlastnú spotrebu a tieto dôsledky ubližujú celosvetovému hospodárstvu. Tento sentiment spotrebiteľov je jeden z faktorov, ktorý rozhodne o osude EÚ. Ak bude naďalej podkopávaný, ekonomiky EÚ budú padať a to neplatí len pre EÚ.

___________________________________________________________________________________________

 

Michal Stupavský

Conseq Investment Management

 

Aktuálna podoba Európskej menovej únie nie je dlhodobo udržateľná. K významným zmenám bude musieť nepochybne dôjsť. Čakáme ich maximálne v horizonte dvoch rokov. Západoeurópske politické špičky, na čele s Nemeckom, majú celkom iste spracovaných veľmi veľa alternatívnych scenárov...Čítajte viac

__________________________________________________________________________________________

 

Markéta Šichtařová

Next Finance

 

Odhadujem, že na 90% eurozóna neprežije najbližších 5 rokov v súčasnej podobe. Vystúpenie jednej alebo dvoch krajín budúci rok sa však vylúčiť nedá, hoci sa mi to na európske pomery javí ako príliš rýchly spád vecí.

_________________________________________________________________________________________

 

Boris Tomčiak

Colosseum

 

Eurozóna bude nepochybne zmenená, pretože súčasný koncept sklamal. Vzhľadom k veľmi pomalému pohybu európskej administratívy je ťažké odhadovať, kedy prídu radikálne zmeny. My si myslíme, že do roka by mohli byť vypracované konkrétne kroky vedúce ku zmene. Prekvapilo by nás, ak by napríklad Grécko bolo členom eurozóny aj po roku 2013.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:07