StoryEditor

Google obrátil trhy naruby (komentár)

22.10.2012, 10:41
Trhy nadol poslala spoločnosť Google svojimi hospodárskymi výsledkami za tretí kvartál.

Úvod uplynulého týždňa sa niesol v zelených číslach, trhy si pripisovali zisky a pozitívna býčia nálada prevládala až do štvrtka, kedy sa vývoj radikálne otočil. Spolu s piatkovými výsledkami trhy zmazali takmer celé celotýždňové zisky.

Obchodný týždeň, ktorý skončil 19. októbra sa vyznačoval začiatkom zverejňovania hospodárskych výsledkov spoločností za 3 kvartál, tak isto ako aj pravidelným zverejňovaním makro dát. Tieto údaje boli príčinou veľkých rozdielov medzi náladou na začiatku týždňa oproti záveru. Utorkový obchodný deň priniesol vysoké zisky väčšine hlavných globálnych akciových indexov. Zverejnením makroekonomických dát ohľadne priemyselnej produkcie si trhy zlepšili náladu. Podľa utorkového zverejnenia priemyselná produkcia vzrástla o 0.4 percenta oproti predpokladaným 0.2 percenta. Jadrová inflácia sa oproti minulo mesačným dátam zmenila o +0.1 percenta, predpoklad bol na úrovni +0.2 percenta. Benchmarky v USA si pripísali zisky vyše 1 percenta a trhy tak zaznamenali jeden z najpozitívnejších výsledkov v tomto mesiaci.

Hnacím motorom pre európske akciové indexy bolo Nemecko, ktoré informovalo, že je pripravené poskytnúť pomoc Španielsku. Krajina Mariana Rajoya tak vykročila opäť vpred a dostáva sa bližšie k požiadaniu o finančnú pomoc zo strany EU. Otázkou však stále ostáva koľko krokov má Španielsko ešte pred sebou, keďže táto otázka je v posledných týždňoch pravidelne diskutovaná. Európske makro dáta v strede týždňa prišli aj z Veľkej Británie, kde ukazovateľ ILO Unemployment rate poklesol z hodnoty 8.1 percenta na 7.7 percenta. Anglický index FTSE100 reagoval pozitívne a zatváral v zelených číslach. Streda priniesla v Spojených štátoch len malé zmeny oproti otváracím cenám, akciové indexy neprekvapili ničím výrazným ani po zverejnení ďalších makrodát. Tie prišli zo stavebníctva, konkrétne sa zverejnil počet vydaných stavebných povolení, tých sa vydalo mierne viac, keď celkový počet vzrástol z 0.8 mil. na 0.81 mil. Výsledky v novo začatých stavbách boli výraznejšie, veď dáta ukázali zvýšenie z 0.76 mil. na 0.87 miliónov novo začatých stavieb.

Obrat emócii na trhoch a zmena zelenej farby na červenú prišla nečakane vo štvrtok. Pôvodné pozitívne vyhliadky na celý týždeň prekazilo tento krát zverejňovanie hospodárskych výsledkov spoločností. Trhy nadol poslala spoločnosť Google svojimi hospodárskymi výsledkami za tretí kvartál. Výsledky boli očakávané v klasickom čase after hours, teda po zatvorení akciových trhov. No vďaka technickej chybe prišlo k zverejneniu predčasne už počas obchodovania. Akcie spoločnosti Google sa prepadli o vyše 10 percent. Firma predpokladala príjmy vo výške 11.83 mld., pričom skutočnosť bola 11.33 miliárd. Obchodovanie akcii bolo takmer okamžite pozastavené. Google sa začal obchodovať tesne pred záverom obchodného dňa a z posledných síl tak dokázal skorigovať straty len na niečo vyše 8 percent. Trhy tak boli stiahnuté technologickým sektorom a uzatvárali mierne v červených číslach. Posledný obchodný deň negatívny sentiment potvrdil a aj keď neprišli žiadne výrazne negatívne správy ani makro dáta, globálny trh uzavrel týždeň zmazaním ziskov zo začiatku týždňa.

Z korporátnych udalostí nás minulý týždeň zaujala spoločnosť Carrefour, obchodovaná na francúzskom trhu. Akcie spoločnosti si pripísali 6.6 percenta a tento rast je najväčší od 30 augusta. Hodnota akcií sa dostala na hodnoty z apríla tohto roku. Spoločnosť posilnila vďaka ponuke na odpredaj svojej kolumbijskej divízie za 2.6 mld.. Druhou sledovanou akciou bola Societe Generale, ktorá si pripísala až 8.8 percenta a sformovala zaujímavý pattern dvojitého dna.

Prerazenie úrovne 26.10 EUR je pozitívnym signálom. Pre akciu to predznačuje pozitívne vyhliadky a otvára sa tak cesta k rastu na úroveň až 39 EUR.

Tento týždeň nás čakajú zverejňovania ďalších makrodát. Medzi prvými budú maloobchodné tržby z Nemecka, údaje o dlhu z Eurozóny, maloobchodné tržby z Kanady, spotrebiteľská dôvera v Eurozóne, HDP z Veľkej Británie, objednávky tovarov dlhodobej spotreby z USA, rozhodnutie o úrokovej sadzbe zo Švédska, osobná spotreba z USA.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:28