StoryEditor

Akcie sa dočkali zelených čísel (komentár)

09.01.2013, 23:30
Americké akcie po dvojdňovom poklese chytili pozitívny nádych a pripísali si rast okolo pol percenta.

Dôvodom pozitívnej nálady na trhoch je v poslednej dobe spomínaný začiatok výsledkovej sezóny. Ten by mal podľa predpokladov priniesť vyššie zisky už tretí rok v rade. Tak ako aj predošlé dni v tomto týždni, čo sa týka makro dát, ani v stredu sa nebolo na čo zamerať. Zverejnený bol len makro údaj s miernym dopadom ohľadne zásob ropy v USA. Spoločnosti pôsobiace v najväčšej ekonomike sveta tak držali predchádzajúci týždeň 1.3 milióna barelov ropy oproti predpokladom na úrovniach 0.9 milióna barelov, údaj za predošlé obdobie bol na úrovni -11.1 miliónov barelov čierneho zlata. Makroekonomické sucho tohto týždňa osvieži dnes údaj o nových žiadostiach o podporu v nezamestnanosti a tiež medzimesačná zmena veľkoobchodných zásob.

Akciové indexy za veľkou mlákou uzavreli nasledovne: S&P 500 +0.26 % Dow Jones +0.46 % Nasdaq +0.45 %.

Na starom kontinente  zaujalo vyhlásenie poľskej centrálnej banky, ktorá naznačila, že uvažuje o možnosti pozastaviť cyklus menového uvoľňovania po tom, ako znížila náklady na pôžičky už tretím mesiacom pre podporu HDP. Predpoklady ekonomického rastu krajiny na rok 2013 hovoria o najvýraznejšom spomalení za posledných viac ako desať rokov.

Tak ako aj v USA ani Európa nebola bohatá na makro dáta. Údajom, ktorý však stojí za zmienku, bolo zverejnenie priemyselnej produkcie ekonomicky najsilnejšej krajiny eurozóny. Nemecká priemyselná produkcia medzimesačne vzrástla iba mierne oproti predpokladom ekonómov. Predpoklady boli na úrovni 1.1 % pričom skutočnosť bola na úrovni 0.2 %. Medzimesačne sa však produkcia zvýšila, keď údaj za predošlé obdobie bol na úrovni -2 %.

Európske akciové indexy zatvárali tretí obchodný deň tohto týždňa v miernych ziskoch: FTSE100 +0.74 %, DAX +0.32 %, CAC 40 +0.31 %. Paneurópsky index Eurostoxx 600 v stredu ukončil obchodovanie na úrovni 288.22 bodu s rastom +0.69 %

Japonská mena jen v stredu v reakcii na špekulácie ohľadne novej expanzie stimulov Bank of Japan oslaboval. Ku koncu obchodného dňa sa USDJPY obchodovalo na úrovni 87.8 USDJPY s denným rastom +0.85 %.

David Mézes

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:58