StoryEditor

Komentár Daga Daniša: Európska únia sa zbláznila

08.11.2012, 23:46
Autor:
Dag DanišDag Daniš
Fico by mal vysvetliť súdruhom z Bruselu, že sa nenecháme podvádzať.

Ak je Robert Fico naozaj taký patriot na akého sa hrá, mal by čo najskôr vycestovať do Bruselu. A vysvetliť súdruhom z Európskej komisie, že sa nenecháme podvádzať. Pretože to, čo predviedla Európska komisia, je čistý podvod. Nápad kŕmiť z eurofondov veľké automobilky je zvrátený.

Pôvodným zmyslom eurofondov (na ktoré sa všetci skladáme) bolo pomáhať slabším. Napríklad Slovensku. Z peňazí silných. Napríklad Nemecka a Talianska. Tento pôvodný princíp eurofondov však už vôbec neplatí. Európska komisia ho včera otočila. Miliardy z európskeho rozpočtu sa majú vrhať na pomoc veľkým koncernom v Taliansku (Nemecku, Francúzku). Pretože talianska vláda už nemá silu na to, aby držala nad vodou polomŕtvy Fiat... EÚ týmito čudnými trikmi opäť dokazuje, že sa zbláznila. Plány dopovať automobilky sú choré. Idú celkom proti prirodzenosti. A proti "prírode".

Finančná kríza nás upozornila na jednu podstatnú vec: časy, keď ekonomiku ťahali dopredu ľudia v monterkách, sa končia. Prichádza doba, keď budú ekonomiku ťahať perspektívnejšie sektory – telekomunikácie, informačné technológie, služby. Tam je prirodzený rast. Tam je perspektíva. A tam sa oplatí investovať peniaze a energiu. Brusel robí pravý opak. Chce zalievať miliardami obézne automobilky, ktoré – aj vďaka štedrým vládam – odmietajú chudnúť. A hýbať sa. Zvykli si, že štát im financuje výrobu (cez stimuly). Zvykli si, že štát im financuje odbyt (cez šrotovné a úľavy na DPH). A najnovšie si zvyknú aj na to, že celá únia im bude financovať modernizáciu, inovácie. A zamestnancov. Cieľ: umelo vytláčať podiel automobiliek na HDP hore. Hoci aj na úkor perspektívnejších firiem, ktorým by sa darilo aj bez dotácií.

Mimochodom, únia tým kopíruje svoju retardovanú politiku, ktorú nasadila pri záchrane eurozóny. Choré, obézne a zadlžené krajiny dostávajú miliardy na to, aby sa nasilu udržali pri eure. Tak ako sa choré, obézne a zadlžené automobilky dotujú na to, aby sa vyhli zdravej diéte. V jednom aj v druhom prípade sú to vyhodené peniaze. Na niečo, čo nemá perspektívu.

Asi by sme si mali priznať, že s eurozónou a s celou EÚ sa to zvrhlo. Po 22 rokoch sa potichu, nevedome vraciame pred November 89. Keď slabí otrocky slúžili silným. A predstierali pri tom radosť. S obojkom na krku.

Dag Daniš

zástupca šéfredaktora HN

 

Komentár Daga Daniša nájdete každý piatok na

01 - Modified: 2005-05-16 11:35:43 - Feat.: 0 - Title: Rast počtu klientov DSS sa spomalil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:50