StoryEditor

Eurozóna už dostala darček (trhový komentár)

20.12.2012, 07:47
Grécku sa zvýšil rating. Agentúra ocenila snahy o udržanie južanskej krajiny v klube eura.

Stred týždňa prial hlavne európskym akciám. Tie sa dostali na svoju najvyššiu úroveň za posledných 19 mesiacov. Prvým z dôvodov bolo doznievanie dobrej nálady zo zvýšenia ratingu Grécka, ratingovou agentúrou Standard & Poor´s, na úverové hodnotenie B- so stabilným výhľadom. Ocenila tak európske snahy o udržanie južanskej krajiny v elitnom klube eura. Pre eurozónu tak pravdepodobne začali predčasné Vianoce.

Druhý dôvod bolo zverejnenie údajov o nemeckej podnikateľskej klíme, ktorá bola stanovená na hodnote 102.4 bodu, oproti odhadu analytikov na úrovni 101.9 bodu. Avšak neskôr sa rast akciových trhov v Európe spomalil z dôvodu opätovného neúspešného rozpočtového rokovania v USA. Aj na základe týchto informácií uzatvárali európske akciové indexy v zelených číslach. Paneurópsky index EuroStoxx 600 mal close na hodnote 281.65 bodu, čo predstavuje intradenný nárast o +0.42 %. Zvyšné indexy uzatvárali európsku seansu nasledovne: DAX +0.19 %, FTSE 100 +0.43 %, CAC 40 +0.44 % a IBEX 35 +1.17 %.

Kráľovský menový pár v stredu opäť pokračoval v raste a dokonca sa snažil preraziť hranicu 1.33 EURUSD, no nepodarilo sa mu to a obchodný deň ukončil s nárastom o +0.09 %.

Na druhej strane Atlantiku vyšla správa od agentúry Fitch, ktorá varuje USA, že by mohlo stratiť rating troch áčok už v roku 2013. K tomuto kroku by pristúpila, ak by Washington nezabránil automatickým výdavkovým škrtom a zvyšovaniu daní na začiatku budúceho roka. Ratingová agentúra Fitch je druhou z tria najznámejších agentúr úverového hodnotenia, ktorá pohrozila USA znížením ich ratingu. V auguste minulého roka k tomuto kroku pristúpila konkurenčná Standard & Poor. Ak sa pozeráme na situáciu v USA z rôznych pohľadov, nevidíme priestor na to, aby sa republikáni a demokrati dohodli ešte tento rok. Čím ďalej, tým je preto pravdepodobnejšie pošmyknutie svetového ekonomického lídra na fiškálnom útese. Pravdaže, to si nepraje nikto, pretože to by znamenalo ďalšie komplikácie pre svetovú ekonomiku. Americké akciové benchmarky v stredu uzatvárali v stratách: Dow Jones -0.74 %, S&P 500 -0.76 %, Nasdaq -0.33 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:20