StoryEditor

Montiho rezignácia vs. čínske oživenie (komentár)

10.12.2012, 23:04
Pondelkové obchodovanie neprinieslo nijako významné zmeny tých najhlavnejších akciových indexov.

Ovplyvnila to predovšetkým neutralizácia, na jednej strane dobrých makroekonomických dát z Číny a na strane druhej víkendové prehlásenie talianskeho premiéra Montiho, že rezignuje na svoju funkciu. V talianskom úrade skončí hneď po tom, ako bude schválený rozpočet pre nadchádzajúci rok a k slovu sa zrejme opäť prihlási Silvio Berlusconi. Taliansko si, čo sa týka zmeny vedenia vlády asi príliš nepolepší, a preto hrozí zo strany ratingovej agentúry Standard & Poors, že pristúpi k zníženiu ratingu tejto krajiny, pre prebiehajúcu recesiu. Taliansky akciový index otvoril o 2.5 % nižšie, než bol piatkový close a svoje straty prehĺbil dokonca až na -3.71 %. Do uzavretia trhov sa mu však časť týchto strát podarilo vymazať a napokon skončil s intradennou stratou -2.2 %. Tamojšie dlhopisy reagovali poklesom ich hodnoty o -2.75 %, zatiaľ čo výnos desaťročných talianskych vládnych dlhopisov vzrástol na 4,8%.

Prepadu ostatných akciových benchmarkov zabránili pozitívne dáta z Číny, kde priemyselná produkcia v novembri vzrástla medziročne o +10.1 %, prekonala tak odhad +9.8 %, ako aj medziročný rast maloobchodných tržieb o +14.9 %, čo je takisto nad konsenzom +14.6 %. Ďalej priemerný dopyt po rope v Číne v novembri vzrástol na nový rekord 10,4 miliónov barelov denne. Tieto faktory dovolili spomínaným indexom uzavrieť deň v malých ziskoch: DAX +0.17 %, CAC40 +0.18 % a FTSE +0.12 %.

Pri pohľade na opačný koniec Atlantiku narazíme na stále ten istý problém posledných týždňov, a to fiškálny útes. Prezidentka MMF Lagardeová varovala Spojené štáty americké, že majú potenciál stať sa svojím "vlastným najhorším nepriateľom", pre neschopnosť dosiahnuť komplexné riešenie celej tejto situácie. USA by podľa nej mali riešiť svoje rozpočtové problémy komplexným a vyváženým spôsobom, ktorý by zahrňoval znižovanie rozpočtových výdajov i zvyšovanie príjmov.

Cez víkend sa stretol prezident Obama a šéf republikánov Boehner, kvôli riešeniu rozpočtových problémov. K žiadnej vážnejšej dohode však nedošl, pretože hlavným problémom zostávajú vyššie dane pre bohatých, ktoré republikáni razantne odmietajú. Americké trhy skončili seansu nasledovne: DJIA +0.11 %, Nasdaq +0.3 %, S&P500 +0.04 %.

Miroslav Blahušiak

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:01