StoryEditor

Fed naplnil očakávania. Trhom to nepomohlo

14.12.2012, 06:15
Fed bude podporovať americkú ekonomiku ďalším extra nákupom štátnych dlhopisov, v objeme 45 miliárd mesačne.

Svetové akciové trhy nám opäť raz ukázali, že niektoré fundamentálne novinky sú v nich započítané skôr, než sa aj reálne potvrdia. Videli sme to na všetkých akciových benchmarkoch, tak v Európe, ako aj Spojených štátoch. Tie reagovali na stredajšie vyhlásenie prezidenta americkej centrálnej banky Fed Bernankeho len veľmi vlažne a v konečnom dôsledku stredajší close nebol nijak oslnivý. Pre úplnosť informácií uvádzam, že Fed bude podporovať americkú ekonomiku ďalším extra nákupom štátnych dlhopisov, v objeme 45 miliárd mesačne. Týmto krokom chce dosiahnuť cieľ v podobe stlačenia nezamestnanosti na 6.5 %.

Vo štvrtok nemali trhy príliš veľa dôvodov na rast. V Európe klesli benchmarky zo svojich 18 mesačných maximálnych úrovní. Obchodný deň uzavreli nasledovne: FTSE 100 -0.27 %, CAC 40 -0.1 %, DAX -0.43 %. Celoeurópsky index EuroStoxx 600 zaznamenal prvý decembrový intradenný pokles -0.4 % a uzavrel na hodnote 279.63 bodov. Zaujímavosťou zo starého kontinentu je dohoda európskych ministrov financií o tom, že ECB sa stane dozorným orgánom pre veľké európske bankové domy. Ministri financií eurozóny schválili uvoľnenie ďalšej pomoci Grécku a v najbližších dňoch mu bude uvoľnených okolo 34 miliárd eur. Juncker očakáva uvoľnenie ďalšej splátky v úvode roku 2013.

Spoločná európska mena pokračuje vo svojom tohto týždňovom raste, keď od jeho začiatku poslnila voči doláru už o 1.45 % a počas štvrtka atakovala úroveň 1.31 EURUSD. Zlato včera stratilo 1 % a obchodovalo sa v okolí úrovne 1 695 USD/tr. uncu.

Americké akciové trhy zaznamenali oproti tým európskym výraznejšie straty: DJIA -0.56 %, Nasdaq -0.72 %, S&P 500 -0.63 %. Pokles bol spôsobený hlavne vyjadrením republikána Boehnera, že Biely dom neberie otázku znižovania vládnych výdavkov dostatočne vážne. Termín vyriešenie rozpočtu a dohody medzi demokratmi a republikánmi sa blíži. Tak, ako minulý rok budú rokovania prebiehať zrejme do poslednej chvíle. Z makroekonomických dát prekvapili nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktorých v minulom týždni bolo len 343 tisíc, oproti odhadom 368 tisíc. Maloobchodné tržby v USA taktiež vzrástli v medzimesačnom porovnaní o +0.3 %, čo je mierne pod konsenzom. Je to spôsobené hlavne prichádzajúcimi vianočnými sviatkami.

Miroslav Blahušiak

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:01