StoryEditor

Krajanský zákon a politický populizmus

08.07.2003, 00:00
Autor:
Tibor  IčoTibor Ičo

Utíšenie zbytočného napätia v slovensko-maďarských vzťahoch by si žiadalo elegantné riešenie, napríklad podľa osvedčeného amerického vzoru. Každoročné žrebovanie šťastlivcov, ktorí sa bez akýchkoľvek komplikácií môžu presťahovať do USA, žiť tam a pracovať, sa už dlhé roky teší záujmu obrovského množstva ľudí na celom svete. Sen o americkom raji vzrušuje milióny účastníkov Green Card Lottery a mnohí držitelia zelenej karty si za oceánom našli svoj nový domov. Práva, ktoré tento dokument zaručuje, sa im stali skvelou priepustkou k spokojnému životu a prosperite. V tohtoročnom júnovom losovaní sa šťastie usmialo aj na 392 občanov SR, ktorí už dnes môžu baliť kufre. Nepotrebujú postávať pred americkou ambasádou v Bratislave, nemusia tam chodiť na pohovory, hľadať známosti ani posielať poštou žiadosti o víza a s napätím očakávať odpoveď. Získali časovo neobmedzenú, doživotne platnú výsadu žiť a pracovať v Amerike, do ktorej sa môžu kedykoľvek vracať a slobodne v nej nažívať. Oproti tisíckam neúspešných žiadateľov o vízum sa hrou šťasteny stali privilegovanou skupinou. Nielenže môžu odcestovať za more, ale nájsť si tam podľa vlastného uváženia i primerané zamestnanie. Všetci sa hneď nemusia stať milionármi, no životná úroveň väčšiny sa nepochybne, v porovnaní s pomermi na Slovensku, zvýši.
Odmietnutí žiadatelia o víza by sa aj mohli cítiť v porovnaní s majiteľmi Green Card diskriminovaní, politici by to aj mohli považovať za neprípustné zvýhodňovanie istej skupiny občanov Slovenskej republiky či zásah americkej strany do vnútorného poriadku nášho štátu (cudzia krajina odláka nášho občana, aby mu umožnila užívať si vyšší životný štandard!), keby sa o novom majiteľovi zelenej karty rozhodlo vo washingtonskom Kongrese, Senáte či v Bielom dome. Nič také sa nedeje, toto privilégium sa žrebuje v legálnej, celým svetom akceptovanej lotérii. A užívať si ho budú nielen naši občania, ale aj štátni príslušníci krajín omnoho chudobnejších z Ázie, Afriky, Ukrajiny či Ruska a omnoho bohatších, z Austrálie, Nemecka, Francúzska či Talianska. Medzi nimi tiež 139 občanov Maďarska, ktorí si prilepšia bez toho, aby museli čakať na akýsi americký krajanský zákon.
Nová vlna stredoeurópskeho nacionalizmu, ktorú evokuje kontroverzná právna norma o podpore Maďarov žijúcich v susedných krajinách, schválená v budapeštianskom parlamente, je len smutným rezíduom stredoeurópskych dejín, archaizmom, ktorý prihráva politickému populizmu. Bublina, zamestnávajúca vlády suverénnych štátov, politikov, expertov i spoločné európske inštitúcie, prerastá do podoby akejsi predstihovej karikatúry budúcej rozšírenej Európskej únie, kde si ľudia budú donekonečna navzájom čokoľvek závidieť. Tie forinty na prilepšenie svojim rodákom by preto mali v Budapešti radšej rozdeliť, hoci aj veľkoryso koncipovanou lotériou, a archaické zákony, iritujúce nevyzretú spoločnosť, stiahnuť z obehu. Aj v zákone o zahraničných Maďaroch predsa ide len a len o výhody, ktoré však namiesto zásluh, šťasteny či férového žrebovania nadeľuje iba etnický pôvod.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:31