StoryEditor

Amerika nesklamala (trhový komentár)

20.12.2012, 23:59
Štvrtkové obchodovanie bolo poznačené čakaním na výsledky HDP z USA.

Počas dopoludnia sa tak veľa vody nenamútilo a trhy boli vo vyčkávacom režime. Euro sa pohybovalo voči doláru 40 bodov nad 1,32 a európske akcie otvorili s miernym gapom nadol, no ten bol okamžite skúpený a dobiehali tak ku zatváracím cenám zo stredy. V noci sme videli výraznejšiu volatilitu na jenových krosoch. Bank of Japan ponechala sadzby nezmenené, no rozšírila objem QE o ďalších 10 bil jenov. Jen však dokázal posilniť a voči doláru sa dostal nad ránom pod úroveň 84 USDJPY.

Doobeda sme boli svedkami maloobchodných tržieb z Británie. Tie, ako inak, sklamali a vyšli na nule, oproti očakávaniam 0.3%. Jadrové tržby vyšli pozitívne, 0.7% vs. konsenzus 0.2%. Kábel po dátach vzrástol a atakoval level 1.63.

Po obednej prestávke prišli na rad americké výsledky. Finálne HDP q/q za tretí kvartál vyšlo na 3.1%, čo je pekný výsledok. Američania tak odkázali svetu, že rozhodne budú bojovať o svoje prvé miesto ekonomického giganta. Nasledovali dáta predaja existujúcich domov a tie taktiež potešili. Predaných bolo 5.04 milióna domov, oproti odhadom 4.88 milióna. A výborne vyšiel aj Philly Fed, level 8.1 je pozitívny oproti minulej úrovni -10.7. Makrodáta z USA investorov potešili, akcie mali dôvod na rast. EURUSD atakoval level 1.33, no znova pri ňom zlyhal a vrátil sa nižšie. Najviac dumpované boli drahé kovy, Striebro sa dostalo pod 30 USD a zlato prepadlo až na 1635 USD.

Akciové indexy v USA udržali zisky a benchmarky skončili nasledovne: DJIA +0.45%, NAS +0.2%, SPX +0.55%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:59