StoryEditor

Akcie sa nevedia vzchopiť (trhový komentár)

26.10.2012, 08:45
Trhy drží nad vodou jedine prebiehajúca výsledková sezóna firiem.

Akciové trhy v Európe sa ani počas štvrtkového obchodovania nedokázali výraznejšie vzchopiť, no pozitívom pre ne je, že sa spolu so stredajšími výsledkami zastavila séria pomerne výrazných strát z predchádzajúcich dní.

Trhy drží nad vodou jedine prebiehajúca výsledková sezóna firiem, no na druhej strane je situácia na starom kontinente naďalej zlá. Vo štvrtok sa totiž objavili špekulácie, že Grécko bude navyše k už teraz schváleným 130 miliardám medzinárodnej finančnej pomoci, potrebovať ďalších možno až 20 miliárd eur.

Európske akciové trhy tak dnešnú obchodnú seansu ukončili nasledovne: CAC40 -0.4 %, DAX +0.1 %, IBEX35 -0.16 % a paneurópsky index si pripísal +0.3 % a uzavrel na hodnote 270.23 bodov. Najväčším pozitívom bolo oživenie ekonomiky Veľkej Británie v podobe prírastku HDP +1 % v treťom kvartáli tohto roka, pričom očakávania analytikov boli len +0.6 %. Ide o najväčší medzikvartálny prírastok za posledných 5 rokov, čo poukazuje na oživenie ostrovnej ekonomiky a šancu vymaniť sa z recesie. Napriek tomu si britský index FTSE100 pripísal len menej ako 0.1 %.

V utorok sa tiež často spomínal ďalší ostrovný štát a to Írsko, ktoré úspešne prešlo kontrolou plnenia podmienok úverového programu od MMF a EÚ. Zároveň však MMF znížil výhľad rastu írskeho HDP na zhruba 1,1 % a tiež spomenul možnú pomoc ESM pre írske banky.

Spoločná európska mena počas dňa posilňovala a po prekonaní hranice 1.3 EURUSD sa dostala na intradenný HIGH 1.3020 EURUSD. Potom však prišiel zlom a euro sa prepadlo o -0.59 % a pred koncom americkej seansy sa obchodovalo na úrovni 1.2945 EURUSD.

V Amerike sme boli svedkami zaujímavých makro dát v podobe nerealizovaných predajov domov, ktoré v septembri vzrástli len o +0.3 %, oproti predpokladaným +2.3 %. Medziročne zaznamenali nárast o +8.5 %, oproti konsenzu + 9.6 %. Ďalej to boli objednávky tovarov dlhodobej spotreby, ktoré si polepšili o 9.9 %, pričom predpoklad bol rast o +7.1 %. Výsledková sezóna sa prejavila aj v USA, kde 71 % spoločností z indexu S&P500, ktoré vo štvrtok zverejnili svoje kvartálne výsledky prekonali očakávania analytikov. Trojica tamojších akciových indexov uzatvorila len s malými zmenami: DJIA +0.2 %, S&P 500 +0.3 % a Nasdaq +0.15 %.

Miroslav Blahušiak

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:11