StoryEditor

Deň zúčtovania v EÚ sa blíži (komentár dňa)

25.11.2012, 23:10
Investori by sa mali naozaj pripraviť na odchod Veľkej Británie z únie.

Výsledok prezidentských volieb v USA tlačí na obe strany v Kongrese. Demokrati posilnení získaním kresiel v Senáte, ale aj Snemovni, ako aj potvrdením Baracka Obamu v prezidentskom kresle, získali pocit istoty a nechystajú sa tak ako v roku 2010 republikánom v daňových otázkach ustúpiť.

Podobne sa situácia komplikuje v EÚ, v spojitosti s plánom rozpočtu pre úniu v rokoch 2014 až 2020. Opäť sa prejavuje chrapúnstvo niektorých bohatších krajín, najmä Veľkej Británie, ktorej predseda vlády prekvapivo okato odkrýva skutočné postoje Veľkej Británie viac ako ktokoľvek na jeho poste predtým. 

George Bush a Tony Blair, Ronald Reagan a Margaret Thatcherová to boli takmer jednovaječné dvojičky v otázkach zahraničnej politiky a neraz potvrdzovali, ku komu má v skutočnosti Veľká Británia najbližšie.

Aj vďaka účasti na projekte EÚ dnes väčšina investičného bankovníctva v únii sídli v Londýne. Aj minulý rok sa Veľká Británia nechala počuť, že zavedenie bankovej dane nepodporí za žiadnych okolností, pretože by to ohrozilo globálnu pozíciu Londýna na úkor Hongkongu alebo New Yorku.

Aktuálne David Cameron aj vďaka tomu, že jeho konzervatívna strana ma bližšie k zachovaniu monarchie ako k federatívnemu usporiadaniu, kam EÚ skôr či neskôr smeruje, zatiaľ iba skryto vystupuje proti EÚ. Federálna Európska únia by totiž mohla byť posledným klincom do rakvy monarchie vo Veľkej Británii.

A tak by sa investori mali naozaj pripraviť na odchod Veľkej Británie z EÚ, ktorá tým, že nepristúpila do eurozóny, skryto aj potvrdila svoj skepticizmus voči EÚ. Samostatná mena, ktorú si Veľká Británia drží, ale aj nedávne zablokovanie fúzie leteckých gigantov európskej EADS a britskej BAE, znamená, že Veľká Británia odmietala, odmieta a odmietať bude plnú integráciu s úniou.

Nasledujúci graf znázorňuje objemy, ktoré Briti napriek svojej vyspelej ekonomike dnes do rozpočtu EÚ platia a koľko by mali platiť, ak by nemali výnimku v podobe rabatu, ktorý im v roku 1984 Margaret Thatcher vyjednala.

Nasledujúci graf znázorňuje čistých platiteľov ako aj poberateľov prímov z rozpočtu EÚ.

Zdroj: http://news.bbc.co.uk

Ako je vidno z nasledujúcej tabuľky, Grécko bolo obľúbené v minulosti aj v Bruseli, keď čistý transfer rozpočtu EÚ pre Grécko je viac ako 500 eur na obyvateľa čo je trikrát viac ako dostávalo Slovensko na jedného svojho obyvateľa z Bruselu donedávna.

Zdroj: http://news.bbc.co.uk

 

Naďalej tak platí, že dnes rozpočet EÚ tvorí okolo 1,2 percenta jej HDP, pričom poľnohospodári z toho inkasujú medzi 40 až 45 percentami. Obidve tieto, ako vyššie spomenuté fakty potvrdzujú, že deň zúčtovania a rozhodnutia sa o ďalšom osude, forme a rozsahu EU sa blíži, a podobne ako v USA bude to ešte zábava.

 

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

www.forexpro.sk

01 - Modified: 2005-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riadenie výkonnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:08