StoryEditor

Dlhová záhuba sa nezadržateľne šíri

22.05.2012, 09:33
Smer trhov stále diktuje Grécko. Možnosť jeho odchodu z eurozóny sa stále zvyšuje.

Úvod týždňa končiaceho 18.ho mája sa niesol vo veľmi negatívnom tóne. Smer trhov stále diktuje Grécko, kde sa politici nedokázali dohodnúť na zostavení vlády a tak krajinu čakajú ďalšie voľby v júni. Hlava Európskej centrálnej banky po prvý krát naznačil, že odchod Grécka z Eurozóny je možný. Podobné vyhlásenia sme počuli aj od ďalších politických predstaviteľov naprieč Európou. Situáciu sa snažila zachrániť nemecká kancelárka Merkelová, ktorá Grékov podržala a chce aby zostali v Eurozóne. Investori tak boli sklamaní a ocenili to silným výpredajom rizikových aktív a nákupom amerického dolára, japonského jenu a bezpečných dlhopisov.

V utorok ratingová agentúra Moodys znížila rating 26 talianskym bankám. Ako dôvod uviedla recesiu ekonomiky a nárast zlých úverov. Z makrodát zaujalo HDP Nemecka. To rástlo za prvý kvartál 2012 tempom 0.5 percenta a potvrdzuje tak povesť lídra v regióne a narastajúcu divergenciu v Európe. V stredu Európska centrálna banka zastavila refinančné operácie s niektorými gréckymi bankami, ktoré boli podľa centrálnej banky príliš rizikové. To tak opäť privolalo na trhy paniku a predaje na trhoch.

Situácia sa nezmenila počas štvrtkového obchodovania. Situácia sa zhoršovala na európskom dlhopisovom trhu, kde sme videli nové rekordné minimá výnosov nemeckých dlhopisov, naopak talianske sa dostali opäť nad 6 percent. Potvrdzujú tak obavy, že dlhová chrípka sa šíri a do centra pozornosti sa dostávajú veľké európske krajiny ako Taliansko a Španielsko. Ich dlhopisy sú predávané a to tak tlačí na rast ich výnosov. Pozitívna nálada po druhom kole dlhodobej refinančnej operácie od ECB sú tak už preč a na trhy sa vracia realita.

Sklamal aj Prieskum Philadelpského Fedu, ktorý vyšiel výrazne pod očakávania analytikov 10.00 bodu. Prieskum bol na úrovni -5.8 bodu a rozbúril tak očakávania akcie zo strany Fedu. V piatok bola udalosťou dňa jednoznačne Facebook. Obchodovanie s akciami bolo omeškané, po otvorení akcie vyskočili na 42 dolárov, následne poklesli na 38 usd, teda alokačnú cenu a odtiaľ rástli na.

Celkovo sme tak videli silné poklesy na všetkých trhoch. Európske akcie zatvorili v piatok na nasledovných úrovniach: DAX 6271 eur, CAC 3008 eur, 5267 libier. Americkým akciám nepomohol ani Facebook a zatvorili taktiež v červenom: SP500 1295 dolárov, DJIA 13369 dolárov, NAS 2478 dolárov. Z komoditného trhu zaujalo zlato, ktoré sa odrazilo z dlhodobých miním na úrovni 1530 dolárov za trójsku uncu, avšak nedokázalo zatvoriť nad cenou 1600 dolárov za trójsku uncu.

Americká ropa WTI taktiež pod tlakom, zatváracia cena v piatok: 91.78 dolárov za barel. Devízový trh zažil preferenciu bezpečia a tak sme videli silné posilnenie japonského jenu a amerického dolára: EURUSD zatvoril v piatok na 1.2780, GBPUSD na 1.5817, USDJPY na 79.02.

Minulý týždeň zaujali pohyby na akciách daných firiem: Man SE dostal zlé interné hodnotenie firemných procesov od vybraných analytických spoločností a to stiahlo akcie nadol o 9.37 percenta. Telekom Austria stratil 9.15 percenta po tom, čo sa na trh dostali šumy o odstúpení aktuálneho CEO spoločnosti. Ďalší týždeň nás čakajú výsledky CPI z Veľkej Británie, Predaje existujúcich domov z USA, maloobchodné tržby z Veľkej Británie, Rozhodnutie o úrokových sadzbách od Bank of Japan, HDP z Anglicka, objednávky tovarov dlhodobej spotreby z USA a spotrebiteľská dôvera podľa univerzity v Michigane.

Peter Bukov, analytik Capital Markets
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:25