StoryEditor

Recept Nemecka nie je pre každého (komentár dňa)

14.11.2012, 23:10
Prístup najväčšej európskej ekonomiky nemôže byť všeobecnou politikou.

Vo svojom stĺpčeku pre Financial Times píše Wolfgang Münchau, že nedostatok štrukturálnych reforiem nie je príčinou krízy eurozóny a taktiež reformy tohto typu Európu z krízy nedostanú. Proreformný konsenzus je založený na pozorovaní, že Nemecko sa reformovalo pred desiatimi rokmi a odvtedy rástlo, takže ostatní by to mali robiť rovnako ako Nemci.

Münchau uvádza tri omyly. Nemecký rast, ktorý odštartoval v polovici minulého desaťročia, je dôsledkom skrotenia miezd, s ktorými súhlasili nemecké odbory. Tie sa obávali vývozu pracovných príležitostí do východnej Európy, inak by si povedať nedali. Francúzsko a Španielsko majú iné problémy: vysokú nezamestnanosť mládeže a nechránené outsidermi na trhu práce. A po tretie: Nemecko zlepšilo svoj ​​reálny kurz v čase, keď každý robil pravý opak. Tento prístup sa logicky nedá obhajovať ako politika pre každého.

Michael Pettis napísal pre Carnegie Europe vlastne niečo podobné. Nemecko vnútilo svojim európskym partnerom svoj ​​obchodný prebytok silou. Európske krajiny s vyššou infláciou si môžu vybrať len medzi nezamestnanosťou a obchodným deficitom, aby sa mohli vyrovnať s nemeckými prebytkami.

Tieto deficity môžu byť financované len nemeckými pôžičkami, čo zvyšuje dlhovú záťaž a tú môžu spraviť len obchodné prebytky. Ak teda Nemecko neobráti svoj ​​prebytok vo schodok, má Španielsko len dve možnosti: prudké stlačenie miezd po rokoch vysokej nezamestnanosti, alebo devalváciu a odchod z eurozóny. Je nebezpečnou ilúziou si nahovárať, že sa Španielsko dostane z krízy počas dvoch rokov.

Je nemecký recept pre každého? Asi ťažko. Na druhej strane, pobaltské štáty implementovali vnútornú devalváciu usporiadane a rýchlo. Prečo je to také ťažké či skôr nemožné vysvetliť na juhu Európy?

Jan Macháček

komentátor Respektu

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 20:29