StoryEditor

Platina začína porážať zlato (menový komentár)

29.02.2012, 10:28
Platina, ktorá donedávna bola najdrahším kovom na svete, začala lákať predovšetkým klenotníkov preč od zlata, ktorého cena je príliš ovplyvniteľná nepokojnou situáciou na trhu.

 V spojení s neustálym rastom ceny žltého kovu, ktorý trvá nepretržite už 11 rokov, sa zlatu podarilo dosiahnuť paritu s cenou platiny. Spotrebitelia tak začali vidieť platinu ako výhodnú a do istej miery aj bezpečnejšiu kúpu. Silným argumentom pre ďalší rast ceny platiny je tiež zvyšujúci sa dopyt po tomto kove v Číne, Indii a USA, kde ho pomaly ale isto klenotníci začínajú preferovať pred zlatom a to hlavne z dôvodu spomínanej vysokej ceny žltého kovu. Dopyt po zlate sa zo strany výrobcov šperkov znížil na 1962.9 tony, čo predstavuje prepad o 13 %, pričom až 47 % predaného zlata je určeného práve pre potreby klenotníkov. Naopak, dopyt po platine v tomto odvetví vzrástol na 76.7 tony, čo predstavuje nárast o 16 %. Podľa banky Morgan Stanley by mohol dopyt po platine vzrásť v tomto roku o 8.9 % a až o 36.7 % do roku 2017.

Historicky sme boli zvyknutí, že cena zlata a platiny mali podobný vývoj, pričom cena platiny bola vyššia, vzhľadom na väčšiu vzácnosť tejto komodity. V prvej polovici roka 2011 sa však začala prejavovať cenová divergencia týchto kovov, následkom čoho bol rast ceny zlata nad úroveň ceny platiny. Po návrate k pôvodnému trendu však zlato zostáva naďalej drahšie, čo pre platinu predstavuje relatívnu cenovú výhodnosť.

Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:40