StoryEditor

Indexy koketujú s maximami (komentár)

08.02.2013, 23:01
Piatky zvyknú od nového roka akciám priať a posledný nebol výnimkou.

Pozitívnu náladu na trhoch naštartovali už ráno dáta z Nemecka. Obchodná bilancia najvýkonnejšej krajiny v eurozóne narástla na 16.8 miliárd eur z predchádzajúceho výsledku 14.6 miliárd. To povzbudilo hlavne nemecký akciový benchmark DAX a index postupne rástol celý deň.

Od tohtoročných maxím je však ešte ďaleko, keďže za posledné dni bol DAX pod tlakom. Investorov potešili aj americké dáta obchodnej bilancie. Ta vyšla s deficitom „len" 38.5 miliardy dolárov oproti minulému deficitu 48.6 miliárd dolárov. Americké parkety dostali palivo na ďalší rast a tlaky na nové maximá sa stále stupňujú. Index SPX marginálne prekonal predchádzajúce topy a obchodoval sa tesne pod levelom 1520 dolárov. Dow Jones stále a stále búši na hranicu 14 000 dolárov, no tu sa nachádza silný predajný záujem, ako aj opčné bariéry a špekulačné offre. Zatiaľ sa mu výraznejšie nedarí prekonať medvediu defenzívu. Býky by sa tak ale mali snažiť narušiť medvedie základy čo najskôr, pretože v prípade dlhodobejšieho neúspechu môžeme byť svedkami frustrácie a následného poklesu.

Kľúčová akcia amerických strojov, Apple, v piatok pridáva viac ako 1% a posiela index Nasdaq na nové maximá. Zaujímavé je, že aj napriek 30%nému podielu Apple v Nasdaqu index neklesal spolu s Applom za posledné týždne, ale naopak, rástol. Ak sa Apple zdvihne od svojich miním a začne pochodovať výraznejšie nad 500 dolárov, Nasdaq má otvorený priestor na rast ku 3000 dolárom (v prípade indexu Nasdaq 100).

Celkovo tak na trhu stále vidíme rapídne skupovanie poklesov a americké akcie nereagujú ani na silnejší dolár, ani na rast výnosov v Eurozóne, ani na pokles kreditných ETFiek v USA. Optimizmus tak je prítomný iba na akciách, ale to už nie je nič nové ani prekvapujúce. Americké benchmarky končia týždeň neutrálne, najviac sa darilo Nasdaq-u. V piatok zatvorili indexy nasledovne: DJIA +0.35%, SPX +0.56%, NAS +0.91%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:47