StoryEditor

Z Nemecka prichádzajú dobré správy (komentár)

09.08.2013, 00:02
V Európe panovala vo štvrtok pozitívna nálada.

Hlavné akciové indexy stúpali po zverejnení údajov o stave obchodnej bilancie v Nemecku. Aktuálne sa pohybuje na úrovni 15.7 miliárd eur, pričom analytici očakávali rast len na 14.9 miliardy. Tento údaj nasledoval po ďalších pozitívnych správach tohto týždňa. Zlepšila sa priemyselná produkcia a zvýšilo sa množstvo objednávok. Zdá sa, že v Európe prichádzajú náznaky lepšiacich sa ekonomických podmienok.

Zaujímavé zisky si počas štvrtkového obchodovania pripisovali veľké európske banky, keď nemecká Deutsche Bank poskočila o 1.17 percenta a francúzska Societe Generale o 2.21 percenta. Mimo finančného sektora dnes vyskočila cena akcií firmy Adecco, ktorá funguje ako sprostredkovateľ dočasného zamestnávania pracovníkov. Tá bez jednej desatinky atakovala zisk 4 percent. Dôvodom bolo zverejnenie zisku spoločnosti, ktorý vzrástol po tom, ako sa v Európe zvýšil dopyt po krátkodobej pracovnej sile.

V Amerike nebolo na programe veľa zaujímavého a tak akcie reagovali aj na tie menej významné správy. Spojené štáty americké hlásia rast počtu nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti o 333 tisíc, avšak toto číslo je nižšie, ako očakávali analytici. Akciový trh tak dostal impulz a ceny začali mierne rásť. Hlavné americké akciové indexy ukončujú obchodovanie kompletne v zelených číslach: S&P500 +0.5%; DJIA +0.22%; Nasdaq +0.44%.

Rekordérom dnešného dňa je určite firma Groupon, ktorá po otvorení amerických parketov raketovo vyletela o viac ako 24 percent. Dôvodom bolo vymenovanie nového CEO, ktorým sa stal Eric Lefkofsky. Zdá sa, že trh ocenil vymenovanie tohto kontroverzného spoluzakladateľa tejto spoločnosti do najvyššej pozície a verí, že vyvedie firmu z problémov.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:39