StoryEditor

Líbyjskí teroristi ohrozujú FED, ECB mlčí

04.11.2013, 06:19

Keď 9.októbra oznámil Biely dom, že Janet Yellen navrhne na funkciu novej šéfky americkej centrálnej banky, zdalo sa, že vďaka rezignácii Larryho Summersa bude ohľadne tejto témy vo Washigtone D.C. pokoj.

Napriek tomu, že Larry Summers, mal byť nominantom demokratov, svojej nominácie sa vzdal, až keď sa medzi demokratmi v Kongrese začala vážna diskusia o jeho úlohe v roku 1999 pri deregulácii bankového sektora v USA, a padali návrhy zablokovať jeho znovuzvolenie.

Dlhový strop ako aj diskusiu o zostavení rozpočtu pre rok 2014 sa podarilo preložiť Kongresu na začiatok roka 2014 a tak sa už zdalo, že si na chvíľu Wall Street oddýchne od výstrelkov z D.C. Ako sa však ukázalo politici asi v každej krajine sveta majú často čudné nápady.

Ak sa v minulých týždňoch mnohým zdalo absurdné spájať aj najvyšším súdom USA odobrenú legislatívu Obamacare, ktorou sa Obama zapíše do dejín USA, s fiškálnym stropom či novým rozpočtom USA, nápad Lindsey Grahama senátora za Južnú Karolínu sa chce stať kráľom absurdných nápadov. Senátor Lindsey Graham sa rozhodol, že svoju podporu hlasovania za Janet Yellen spojí s podmienkou otvorenia opätovnej diskusie útoku na veľvyslanectvo USA v Líbyi v meste Benghazi. 11.septembra 2011 v Bengházi zomrel veľvyslanec USA v Líbyi, spolu s ďalšími troma zamestnancami počas útoku na ambasádu, z čoho republikáni okamžite obviňovali administratívu v Bielom domu a útočili na Baracka Obamu.

Podobné situácie plné humoru sme mohli sledovať minulý týždeň aj na opačnej strane Atlantiku, keď zmiešanú výsledkovú sezónu v Európe sprevádzali výhovorky šéfov európskych koncernov ohľadne posilňovanie euraa voči ostatným menám. Podľa ich vyjadrení dnes silné Euro znižuje výsledky nadnárodných koncernov o viac ako 5 percent, čo je v rozpore s vyjadreniami predstaviteľov ECB, že silnejúce EURo nie je problém. Ewald Nowotny, asi najväčší jastrab v ECB, ktorý sa aj v Bratislave v máji tento rok hneď po znížení sadzieb zo strany ECB postaral o neutralizáciu dopadov zníženia na kurz, minulý týždeň opäť s humorom tvrdil, že všetko je v poriadku a kurz určujú trhy. Napriek jeho vyjadreniam, aj vďaka oznámeniu o ,,hyperinflácii,, v eurozóne vo výške 0.8 percenta sme dnes svedkami skôr oslabovania eura, že vraj z obáv z možného zníženia sadzieb zo strany ECB tento týždeň.

Ako aj z nasledujúcej tabuľky je zrejmé znižovanie sadzieb zo strany ECB dnes pravdepodobne nie je aktuálne a za posilňovaním najmä amerického dolára v minulom týždni budú iné dôvody. V prípade neschválenia Janet Yellen zo strany Kongresu USA by sa tak Benovi  Bernankemu mohlo tiež stať, že vo svojom úrade by mohol zotrvať pár týždňov navyše. V prípade, že nie je schválený nový šéf FEDu, pokračuje vo výkone funkcie podľa zákonov USA aktuálny šéf FEDu. Ak sa republikáni a demokrati v januári zakopú do zákopov, ako to naznačil neúspešný kandidát na viceprezidenta z roku 2012 Paul Rayn, tento problém sa môže stať súčasťou balíčka, ktorým budú republikáni demokratov vydierať presne v duchu hesla ,,čím horšie tým lepšie,, pre nás v doplňujúcich voľbách 2014.

Capital Markets

01 - Modified: 2005-08-22 21:35:40 - Feat.: 0 - Title: Sloveo má od PSA kontrakt na osem rokov
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:59