StoryEditor

Na trhoch nastal mierny výpredaj (komentár)

13.03.2013, 07:20
V utorok európske trhy zahájili mierne výpredaje, no stále sa držia pomerne vysoko.

Zaujímavé vyjadrenia včera ponúkol guvernér nemeckej centrálnej banky, Jens Weidmann, ktorý tvrdí, že inflácia v Eurozóne nie je dôvodom na obavy. Toto vyhlásenie prišlo len týždeň po tom, ako ECB znížila výhľad inflácie v Eurozóne a taktiež ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni. Taktiež sa zmienil, že najväčšie riziko pre hospodársky rast Nemecka predstavuje súčasná dlhová kríza. Predpokladá, že rast by mohol byť aj lepší ako sa očakáva, no nesmie nastať žiaden šok dôvery na trhoch. Keďže na trhoch vládne krehká dôvera, tak čo i len najmenšie vyjadrenie môže spôsobiť paniku.

Najdôležitejšie fundamentálne dáta prišli včera z Veľkej Británie, kde obchodná bilancia si mierne polepšila, no stále je v záporných číslach. Aktuálne je na hodnote -8.2 mld. libier, pričom odhad bol na úrovni -8.8 mld. libier. Výrobná produkcia v tejto ostrovnej krajine medzimesačne poklesal o 1.5 %, pričom odhad bol na 0. Do tretice očakávané HDP z tejto krajiny je na úrovni -0.1 %, čo je lepší výsledok ako predchádzajúci údaj, no aj tak to nie sú najpríjemnejšie správy pre monarchiu. Akciové trhy na starom kontinente ukončili obchodovanie zmiešane: FTSE 100 +0.11 %, CAC 40 +0.07 %, DAX -0.23 %, IBEX 35 -0.20 %.

Na druhej strane Atlantiku vládla taktiež mierne negatívna nálada, keďže akciové trhy poklesli po siedmych dňoch výrazného rastu. Počas štvorročného býčieho trhu bolo na amerických trhoch obnovený kapitál v objeme až 10 biliónov dolárov. Hlavným dôvodom boli stimulácie FEDu a výnimočné zisky firiem, keďže index S&P 500 sa od svojho dna v roku 2009 takmer zdvojnásobil. Dokonca Index Dow Jones kompenzoval všetky svoje straty z finančnej krízy v dobe kratšej ako 65 mesiacov, čo je rýchlejšie ako zotavovanie sa z internetovej bubliny na prelome tisícročia a dokonca sa dostal aj na svoje historické maximá. Hlavné akciové benchmarky však nemali včera svoj deň a uzatvárali nasledovne: S&P 500 -0.24 %, DJIA +0.01 %, NASDAQ -0.32 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:18