StoryEditor

Centrálne banky už nemôžu predstierať, že sa nič nedeje

21.01.2015, 15:24

Odstránenie stropu švajčiarskeho franku Švajčiarskou národnou bankou malo ďalekosiahle následky, ktoré zaskočili trh. Skutočnosť, že by sa to mohlo a malo stať nepredpokladal nikto, aspoň nie v takom krátkom čase, nakoľko Švajčiarska národná banka ešte minulý víkend vyhlasovala, že limit menového páru EUR/CHF je neoddeliteľnou súčasťou švajčiarskej menovej politiky. Avšak zrazu už nebol.

Ale nie je ešte väčšia lekcia, alebo väčšia otázka: "Prečo väčšina ľudí verí, alebo sa obťažuje počúvať centrálne banky?"

Hlavné centrálne banky tvrdia, že sú nezávislé, avšak všetky sú kontrolované politikmi. Mnoho vyspelých krajín sa snažilo zakotviť nezávislú národnú banku s cieľom kompenzovať tlak zo strany politikov. Zámer je dobrý, ale len do tej chvíle, kedy sa ekonomika, alebo účinky monetárnej politiky, vymkli kontrole. Pri nulovom raste a úrokových sadzbách sa politici a centrálne banky prepnú do režimu prežitia, kedy pravidlá prestávajú platiť, aby sa zmestili do agendy a kúpili si viac času.

Stačí sa pozrieť na krízu v eurozóne počas posledných ôsmich rokov. Všetky pravidlá EU boli porušené, v duchu, ktorý nebol príliš v súlade s literou zákona, a to všetko s cieľom “keeping the show on the road”. Záver je taký, že neexistujú žiadne nezávislé centrálne banky, kdekoľvek! Niektoré predstierajú, že sú nezávislé, avšak nikto nepodniká v politickom vákuu.

Toto je realita okamihu. Nebol by som prekvapený, keby som zistil, že švajčiarska vláda minulý týždeň ovládla Švajčiarsku centrálnu banku. Zaujímavou otázkou je aj či nemecká vláda ovládne Bundesbank pri kvantitatívnom uvoľňovaní, aby si zachovala tvár v eurozóne? Uveriteľné...

Obchodovaniu s menami sa venujem už viac ako 30 rokov, avšak štvrtkový krok bol najväčšou udalosťou akú som kedy zažil na jednom trhu. Pozrime sa aj na ďalšie pozoruhodné udalosti v tomto roku:

  • Ropa klesla o viac ako 50%.
  • Ruský rubeľ klesol o viac ako polovicu.
  • Menový pár EUR/NOK zaznamenal najväčší posun za veľa, veľa rokov (o 15% v priebehu niekoľkých dní).

Tieto extrémne pohyby môžu byť príznakom, že centrálne banky sa pokúsili poraziť ekonomický cyklus a snažili sa nastaviť nízku volatilitu v snahe obnoviť dôveru. Ak sa však pokúsite poprieť ekonomickú realitu, tak idete do rizika, že objavenie skutočnej ceny trhom bude oveľa drastickejšie, ako centrálne banky dokážu ustáť.

Tento rok sme začali s maximálnou dislokáciou trhu v modeli plánovanej ekonomiky. Úrokové výnosy sú na historických minimách, meny dosahujú extrémne hodnoty, akcie a nehnuteľnosti sa nachádzajú v stave pripomínajúcom bublinu, geopolitické riziko neustále rastie, ako sme mali možnosť vidieť tento rok v Paríži, v minulom roku na Ukrajine, a to ešte nehovorím o vzostupe Islamského štátu.

Dolár vyvíja tlak nielen na samotné USA, ale na celý svet. Minulý týždeň sa ma novinár spýtal otázku, že kto ťaží zo silnejšieho amerického dolára? Stále mu dlhujem odpoveď, nakoľko skutočne neviem prísť na to, že kto.

Mnoho centrálnych bánk bude závidieť Švajčiarskej národnej banke jej minulotýždňové kroky, keďže sa aspoň pokúšajú získať späť do rúk svoj vlastný osud, ale záver ostáva rovnaký: centrálne banky ako také stratili dôveryhodnosť a keď ECB začne tento týždeň s kvantitatívnym uvoľňovaním, začiatok konca centrálnych bánk bude v plnom prúde. Nemajú veľa času, majú to zrátané a podčiarknuté. Švajčiarskej národnej banke došiel čas, ECB dôjde čas tento týždeň a Fedu, Bank of Japan a Bank of England došiel čas už v roku 2014.

Čo príde teraz je nová realita. Kroky Švajčiarskej národnej banky znamenali zmenu paradigmy, celkového vnímania. Už sa viac nemôžeme pozerať na centrálne banky, trhy a politiku štýlu ”získaj čas a predstieraj, že sa nič nedeje” v rovnakom svetle, ako sme urobili minulú stredu (deň pred krokmi Švajčiarskej národnej banky).

01 - Modified: 2007-02-21 21:25:25 - Feat.: 0 - Title: NHL zažila slovenský unikát
01 - Modified: 2024-03-04 11:20:40 - Feat.: - Title: Zanedbávané Švajčiarsko? Investícia do aktív alpského "trezoru" sa z dlhodobého hľadiska oplatí 02 - Modified: 2023-03-24 13:11:02 - Feat.: - Title: Kauza Credit Suisse oslabuje švajčiarskemu franku pozíciu bezpečného prístavu 03 - Modified: 2023-03-06 09:06:38 - Feat.: - Title: Švajčiarska centrálna banka potvrdila za minulý rok rekordnú stratu 04 - Modified: 2023-02-21 17:17:41 - Feat.: - Title: Vývoz švajčiarskych hodiniek dosiahol v januári takmer dve miliardy frankov 05 - Modified: 2023-02-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Švajčiarska inflácia sa drží rekordne nízko. Mnohé funguje v ich ekonomike inak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:05