StoryEditor

Do krachu USA chýbalo šesť hodín

21.10.2013, 10:53

Uplynulý týždeň sa mohol do histórie zapísať veľkými písmenami, nakoľko najväčšia ekonomika sveta čelila reálnej hrozbe platobnej neschopnosti. Dôvodom boli dlhotrvajúce protichodné názory demokratov a republikánov, ktoré komplikujú akékoľvek navyšovanie dlhového stropu v posledných rokoch. Trhy boli z týchto nejasností značne znechutené a predovšetkým rizikové akcie sa dostali pod tlak, spolu s americkými vládnymi dlhopismi. Najhoršie sa vyvíjali tie krátkodobé, ktorých výnos vzrástol najviac a tie s exspiráciou 17. októbra banky neprijímali ako kolaterál. S blížiacim sa štvrtkom však riziko opadalo, nakoľko bolo vidieť maximálny záujem politikov dohodnúť sa aspoň na niečom. Globálna hrozba tak bola odvrátená iba šesť hodín pred vypršaním deadlinu, hoci už pár hodín predtým bolo jasné, že vládni predstavitelia dospeli k dohode. Tú ale bolo potrebné ešte skompletizovať v oboch komorách parlamentu, kde to nikdy nie je jednohlasné. Táto dohoda dokázala katapultovať akciové indexy nahor a spôsobila ďalšiu obrovskú eufóriu. Naposledy sme mali možnosť sledovať takúto rally ešte v septembri, kedy FED ponechal QE nezmenené.

Vtedy aj teraz sú výsledkom pozitívnych informácii nové historické maximá na niekoľkých indexoch. S&P 500 prekonal úroveň 1741 bodov, nemecký DAX prekonal 8865 bodov, do partie rekordmanov pribudli S&P 400 index stredne veľkých spoločností i Ruseell 2000 index spoločností s nízkou trhovou kapitalizáciou. Zaujímavý vývoj sme zaznamenali aj na Dow Jones indexe, ktorý od niekoľkomesačných miním z 9. októbra vzrástol už o viac ako 600 bodov, Nasdaq je na trinásťročných maximách a francúzsky CAC sa dostal na úrovne spred začiatku krízy. Výnos amerických 10 ročných dlhopisov klesol na 2.58 percenta a menový pár EURUSD kotví len kúsok od úrovne 1.37. To indikuje rast akcií a risk-on prístup.

Pozornosť sa prakticky celý október koncentrovala len a len na Biely dom a aj preto ostalo relatívne ticho okolo kvantitatívneho uvoľňovania z dielne FED-u. Ten zverejnil v stredu tradičnú béžovú knihu, z ktorej však nejde veľa vyčítať. Dá sa ale predpokladať, že ani oddialenie dlhového stropu o 3 mesiace nebude stačiť na to, aby Bernanke znížil objem mesačného nákupu dlhopisov. A vyjadrenia niekoľkých predstaviteľov americkej centrálnej banky to len potvrdzujú...Ticho zostalo aj ohľadom vytvorenia koalície po nemeckých voľbách, kde sa strana Angely Merkelovej stále nedohodla s inou parlamentnou stranou na vzniku tzv. Veľkej koalície, no posledné správy hovoria o tom, že k dohode by mohlo prísť už túto stredu.
V minulom týždni zaujala ešte informácia o dohode medzi Kanadou a Európskou úniou o voľnom obchode, ktorá by mala v prípade schválenia všetkými členskými štátmi zredukovať colné a tarifné kvóty o 98 percent.

Z korporátnych akcií z uplynulého týždňa vyberáme najvýkonnejšiu nemeckú spoločnosť Metro a naopak, najstratovejšiu spoločnosť z Francúzska Peugeot. Metro si pripísalo zisk až 11.74 percenta a jeho akcie sú tak najdrahšie od decembra 2011. Za rastom akcií sú výborné odhady pre rast tržieb, predovšetkým v období Vianoc. Hlboko v poli porazených skončila automobilka Peugeot, ktorá má pokračujúce problémy s odbytom svojich automobilov. JP Morgan znížila výrazne odhad ceny akcií, a to až na 6.50 eura, čo automaticky poslalo aktuálnu cenu v priebehu týždňa nižšie o 12.65 percenta.

V nadchádzajúcom týždni očakávame tieto ekonomické čísla: z USA predaje existujúcich domov, po dlhom čase údaje o nezamestnanosti a tvorbe pracovných miest a taktiež predaje nových domov a z Európy budeme sledovať indexy nákupných manažérov vo štvrtok.

forexpro.sk

01 - Modified: 2005-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozitívny vývoj v regióne ťahá aj korunu
01 - Modified: 2024-02-02 09:00:00 - Feat.: - Title: Domáce DNA testy pred pár rokmi pobláznili svet. Niekdajší biotechnologický miláčik sa teraz potápa a krachuje 02 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo v praxi znamená zastavenie financovania americkej vlády (analýza) 03 - Modified: 2023-10-18 13:21:28 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vyhlásil ruskú súčasť Googlu za zbankrotovaný podnik 04 - Modified: 2023-06-27 12:45:39 - Feat.: - Title: Eufória z umelej inteligencie opadáva, so ziskami víťazov už prišli aj prvé krachy 05 - Modified: 2023-06-03 18:12:51 - Feat.: - Title: Biden podpísal zákon o pozastavení platnosti dlhového stropu, zachránil USA pred platobnou neschopnosťou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:25