StoryEditor

Zlato sa vrátilo do normálu. Experti utrpeli straty

22.10.2013, 13:08
Autor:
Ole HansenOle Hansen

Spojené štáty na poslednú chvíľu odvrátili svoj ​​pád z útesu. Lenže riešenie nie je konečné a iba oddialilo problémy s rozpočtom a dlhovým stropom. Svetové akcie napriek tomu vystrelili nahor a atakovali päťročné maximá. A rally sa dostavila aj pri dlhopisoch, pretože sa zase odložilo ukončovanie programu nákupu aktív. Tiež komodity už druhý týždeň v rade zostávajú v pluse. Hore ich pritom ťahali predovšetkým vzácne kovy.

Vplyvy tzv. Shutdownu na americkú ekonomiku zatiaľ nie sú známe a je dosť možné, že koniec kvantitatívneho uvoľňovania bude oddialený najskôr na rok 2014. To však uškodilo doláru - v jednej chvíli dokonca voči euru klesol až na najnižšiu úroveň od tohtoročného februára. A aj keď nedávny politický debakel nebude mať na pozíciu dolára ako svetovej rezervnej meny nijako zásadný vplyv, niektorí investori by mohli začať premýšľať o prehodnotení americkej meny pre budúce potreby.

Komoditný index DJ - UBS už dva týždne v rade rástol. Naopak index S&P GSCI s prevahou energetických titulov sa tretí týždeň po sebe prepadal. Najlepšie sa darilo sektoru vzácnych kovov, ktorým priniesol podporu klesajúci dolár a výnosy dlhopisov. Energetický sektor sa potom ocitol medzi dvoma mlynskými kameňmi - lepšími dátami z čínskej ekonomiky spolu s očakávanými rastúcimi dodávkami a na strane druhej aj neistotou, čo sa týka dopytu v krátkodobom horizonte.

Zlato sa vrátilo do normálu, experti na predaj nakrátko utrpeli straty

Hoci dohoda oznámená Washingtonom bola skôr chabou útechou, zlatu sa podarilo vyťažiť z tejto správy maximum. Až do tej doby sa totiž tento kov obchodoval nižšie a stále padal. Po dohode ale nasledovala rally, ktorá bola podporená pokrývaním krátkych pozícií (tzv. short covering) a slabším dolárom. A zlatu pomohlo tiež to, že pakt medzi politikmi z Kapitolu je len dočasným riešením a nanovo sa bude musieť začať riešiť už v januári. A pretože sa k tomu všetkému ešte pridávajú nejasnosti okolo ďalšieho vývoja americkej ekonomiky, očakáva sa, že koniec kvantitatívneho uvoľňovania bude musieť byť opäť odložený.

Zlato sa po klesajúcom trende opäť spamätalo a teraz zrejme bude nasledovať nejaká krátkodobá konsolidácia, pravdepodobne medzi 1290 a 1343 dolármi za uncu. V dlhodobom horizonte potom bude záležať na tom, či sa obnovia investičné toky do zlata. Investori sa pravdepodobne rozhodnú až na základe stavu inflácie, výnosov dlhopisov a ekonomickej aktivity. Dlhodobé prognózy pritom ukazujú na to, že by sa úrokové sadzby mali ruka v ruke s oživením hospodárstva vrátiť do normálu. Preto v krátkodobej perspektíve čakáme, že sa zlato začne obchodovať do strany (teda tzv. sideways). A každý posun ceny zlata hore budú investori brať ako príležitosť na predaj, čo by malo pribrzdiť ďalší rast tohto kovu.

V najbližších týždňoch pritom nemožno vylúčiť ani neočakávané zhoršenie výhľadu ekonomiky, čo by mohlo viesť až k tomu, že kvantitatívne uvoľňovanie nebude ukončené nikdy. Ak by sa tak stalo, mohlo by to veľmi negatívne ovplyvniť aj akciové trhy. V opačnom prípade by zlato nemuselo nájsť dostatočnú podporu, aby sa zmohlo na prelomenie kľúčových hraníc odporu na úrovniach 1433 a 1525 dolárov za uncu.

Rast čínskej ekonomiky mierne podporil aj ropu

Správy o oživení čínskej ekonomiky v treťom štvrťroku pomohli rope Brent aj WTI zmazať týždenné straty. Čína je totiž druhým najväčším odberateľom ropy na svete. Oznámené dáta tak aspoň zmiernili obavy, či je tamojšia ekonomika schopná aj naďalej rásť. Ropné trhy totiž vývoj Číny pozorne sledujú, pretože práve táto krajina sa podieľa na raste dopytu po rope najväčšou mierou.

Rozdiel medzi lacnejšie ropou WTI a typom Brent je stále citeľný, pretože zásoby americkej ropy vzrástli kvôli nižšiemu dopytu zo strany rafinérií. Údržbová sezóna je totiž v plnom prúde. Rast ropy WTI je tak dosť limitovaný a podľa nás by oba typy ropy mali v krátkodobom horizonte zostať buď na rovnakej úrovni, alebo mierne klesať. A ak by sa ich cena predsa len začala dvíhať, mohla by ju pribrzdiť likvidácia dlhých pozícií zo strany hedgeových fondov a špekulantov.

Po obnovení fungovania americkej štátnej správy by sa mohla čoskoro objaviť aj veľmi sledovaná týždenná správa vydávaná Komisiou pre obchodovanie s komoditnými futures (Commodity Futures Trading Commission). Tá poskytuje obchodníkom prehľad o tom, aké pozície hedgeové fondy a ďalší veľkí investori na ropných trhoch uprednostňujú. Posledné dostupné údaje sú totiž z 24. septembra a obchodníkov bude zaujímať, ako sa premietol pokles cien na vývoji pozícií hedgeových fondov a ich následné navýšenie.

Cena ropy Brent sa v uplynulom týždni opäť zasekla na úrovni 110 dolárov za barel a skôr sa dal čakať pokles až na 105 dolárov. Ropa WTI sa vďaka podpore obchodovala pod 100 dolármi za barel, a ak by túto hranicu pokorila, mohol by nasledovať pád k 98 dolárom za barel.

Saxo Bank

 

 

01 - Modified: 2005-08-03 04:55:56 - Feat.: 0 - Title: Česko chce prodloužit přechodné období
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 02 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 03 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-15 05:38:42 - Feat.: - Title: Všetko najlepšie, investičné fondy!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:23