StoryEditor

Všetky nádeje sa rozplynuli. Drahé kovy opäť kapitulovali (komentár dňa)

09.11.2015, 23:00

Už od začiatku minulého týždňa to s drahými kovmi nevyzeralo moc dobre. Pondelok drahé kovy oslabovali. Avšak významnejší prepad prišiel až v utorok. Zlato pokleslo až k 1115 USD a striebro padlo k 15,2 USD. Streda bolo podobná pondelku a drahé kovy ďalej mierne klesali. Štvrtok bol pokojný. Ale bolo to ticho pred búrkou. V piatok zrána na amerických trhoch akoby drahé kovy nemali na chvíľu dno. Zlato sa prepadlo až k 1085 USD a striebro k 14.6 USD.

Zlato sa prepadlo

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1189,4 USD, čo bolo o 52,3 USD menej ako minulý piatok. Cena striebra bola na úrovni 15,53 USD, čo bolo o 0,28 USD menej ako minulý piatok. Pomer ceny zlata a striebra bol na úrovni 73,91 čo znamená, že tento týždeň bolo v tejto letargii na tom relatívne lepšie zlato. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 109,45 (oproti minulému týždňu výrazne klesol). XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 46,01 (rovnako klesol). Akcie ťažiarov tentokrát nasledovali vývoj cien samotných produktov, ktoré ťažia - zlato a striebro.

Drahými kovmi zatriaslo ako zemetrasenie hlavne piatkové zverejnenie čísiel z amerického trhu práce, ktorý pridal viac ako 200 tis. pracovných miest a nezamestnanosť klesla na 5 %. Drahé kovy reagovali aj na stredajšie pozitívne čísla z americkej ekonomiky. Áno, zlato sa prepadlo pod 1100 USD. Striebro pod 15 USD. Zlato prelomilo hranicu 1100 USD. A traderi určite špekulujú nad jeho ďalším poklesom. Tento komentár nie je zameraný na intra-denné obchodovanie, ktoré podlieha rôznym správam a špekuláciám o tom, čo spraví alebo nespraví na decembrovom zasadnutí FED. To zaujímavé je situácia s dopytom a ponukou.

Bakwardácia

A tu máme na jednej strane relatívne veľkú ponuku drahých kovov – potenciálne zásoby zlata sú na úrovni cca 64 ročnej produkcie. Ponuka striebra je výrazne nižšia, cca 19 ročná produkcia, ale aj tak je jeho ponuka oproti iným klasickým komoditám rádovo vyššia. Ponuka potom závisí od toho, či sa vlastníci zlata / striebra majú tendenciu ho zbavovať za súčasných cien. Dopyt závisí od úplne iných premenných – špekulácia, dopyt po tzv. „safe haven“ statkoch, ochrana proti kríze, priemyselný dopyt (hlavne pri striebre) a pod..

No a o tom, ako sa tieto vzájomné sily vyvíjajú nám v dnešnom svete hovorí fenomén bakwardácie, resp. jej opaku contanga. Bakwardácia by pri drahých kovoch teoreticky nemala nastať. Ponuka, hlavne pri zlate, je totiž rozsiahla. V prípade, že sa trh dostane do bakwardácie (cena na spotovom trhu je vyššia ako na futures kontrakte), môže investor predať fyzický kov za vyššiu spotovú cenu a kúpiť si dodanie kovu v budúcnosti za nižšiu futures cenu, čo je zisk a ušetriť ešte za skladovanie. A odstrániť tak bakwardáciu.

Jediné, čo podmieňuje tento obchod, je mať alebo zohnať fyzické zlato. Keď bakwardácia pretrváva, je zjavné, že fyzické zlato buď nemá vo vlastníctve alebo ho nemá naskladnené od klientov (pričom obchodné podmienky uzavreté s klientom mu ho umožňujú používať) alebo si ho nevie požičať (alebo mu ho nechcú požičať už ani centrálne banky).

Cenové pohyby sú špekulatívne

A pritom zlato niekde v nejakom safe určite leží.Preto v tejto situácií hovoríme, že na trhu s fyzickým zlatom nastáva stres. Cena je neúmerne nízko, resp. sú drahé kovy v tzv. „strong hands“, ktoré za dané ceny nemajú chuť vstupovať do žiadnych obchodov. Z akéhokoľvek dôvodu – či je to už nervozita zo správania sa centrálnych bánk, globálna situácia, strach z budúcnosti alebo čokoľvek iné.

Pokles cien minulý týždeň opätovne bakwardáciu vyvoláva. Na zlate na viacerých kontraktoch až do júna. Striebro je v podobnej situácií, avšak jeho cena nie je stlačená až tak, ako cena zlata. Pokiaľ sa to nezmení, dlho ceny zlata pod 1100 USD vidieť nebudeme. Avšak pozor. Ak sa niekto rozhodne zbavovať zlata (z akéhokoľvek dôvodu), čiže sa zmení situácia popísaná vyššie, ceny kovov poklesnú. Dlhodobejšie a fundamentálne. Zatiaľ tomu však nič nenasvedčuje a dnešné cenové pohyby sú špekulatívne.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

01 - Modified: 2007-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kaczynski už Európu strašiť nebude
01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 03 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent 05 - Modified: 2024-03-28 19:58:02 - Feat.: - Title: Zlato má za sebou najlepší mesiac za tri roky, ťaží zo stávok na nižšie úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:10