StoryEditor

Vieme, aké sú ceny vo svete (komentár)

17.07.2013, 07:40
V utorok sme sa dozvedeli aktuálny stav inflácie vo viacerých veľkých svetových ekonomikách.

Na programe boli totiž vyhlasovanie indexov spotrebiteľských cien. Poďme však pekne po poriadku. Ešte pred otvorením európskych parketov zasadala austrálska centrálna banka, ktorej predstavitelia v prejave povedali, že nie je zatiaľ dôvod uvoľňovať menovú politiku v krajine. Austrálsky dolár tak cez noc posilnil a v raste pokračoval aj cez deň. Celkovo si pripísal až 150 bodov.

Prvou krajinou, ktorá vyhlasovala index spotrebiteľských cien, bola Veľká Británia. Medziročne tento údaj síce vzrástol, ale nie až tak ako sa očakávalo. Britská libra ihneď po zverejnení prudko poklesla, straty však v priebehu ďalšieho obchodovania dokázala vymazať. Hodinu pred poludním bol vyhlasovaný tento index za celú eurozónu. Tu sme sa prekvapení nedočkali a tak ani výraznejšie pohyby na menovom trhu nenastali.

Poobede sme boli svedkami poslednej dôležitej správy tohto dňa. Index spotrebiteľských cien v USA medziročne vzrástol, dokonca viac, ako sa očakávalo. Investori boli už pravdepodobne vyčerpaní z predošlých správ, pretože po vyhlásení údajov z USA sme nezaznamenali výraznejší impulz pre pohyb amerického doláru.

Na akciových trhoch panovala v utorok negatívna nálada. V Európe k tomu prispela správa z nemeckej ekonomiky, kde index ekonomického sentimentu Nemecka poklesol na 36.3 bodu, pričom analytici očakávali rast na 39.6 bodu. Nedarilo sa hlavne firmám z finančného sektoru, kde napríklad francúzske banky BNP Paribas a Societe Generale poklesli o približne pol percenta. Hlavné európske indexy tak zatvárajú v červených číslach: DAX -0.41 %, CAC -0.71 %, FTSE -0.45 %.

Na amerických akciových trhoch panovalo podobné napätie ako v Európe. Aj keď boli americké akcie podporené niektorými pozitívnymi správami o stave ekonomiky, investori na ne nereagovali, pretože už aj tak s napätím očakávajú stredajší prejav guvernéra Fedu, o ktorom možno naozaj povedať, že je nepredvídateľný.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:01