StoryEditor

Prichádza koniec recesie? (komentár)

15.08.2013, 08:33
V eurozóne vzrástol hrubý domáci produkt za tri mesiace o 0,3 percenta

Najpozitívnejšie správy v strede týždňa prišli z Európy. V eurozóne vzrástol hrubý domáci produkt za tri mesiace o 0.3% a eurozóna sa tým tak konečne dostala z 18-mesačnej recesie. Údaj prekonal dokonca aj očakávania analytikov, ktorí predpokladali rast o jednu desatinu nižší. Stav hrubého domáceho produktu bol zverejnený aj v Nemecku. Tu takisto údaj vzrástol, dokonca až o 0.7%, čo takisto predbehlo očakávania. Európske akcie po zverejnení rástli, pričom nemecký a francúzsky index dokázal v zelenom svoje obchodovanie aj uzatvoriť: DAX +0.27%, CAC 40 +0.53%. Horšie skončil britský FTSE100, ktorý reagoval na zverejnenie zápisnice zo zasadnutia Bank of England.

Vo Veľkej Británii bol zverejnený takisto údaj o počte žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktorých počet poklesol až o 29 tisíc. Toto číslo prekonalo očakávania a podporilo tak investorov v nákupe britskej libre, čo však opačne znamenalo, že britské akcie strácali. Index FTSE100 tak ukončil stredajšie obchodovanie v miernej strate -0.37%.

V USA sme v stredu čakali na zverejnenie aktuálneho stavu cien výrobcov. Medziročne ceny vzrástli len o 2.1%, čo indikuje relatívne nízku infláciu zo strany ponuky. Podobne tieto ceny bez jedla a energií vzrástli len o 1.2%. Vzhľadom k faktu, že americká centrálna banka neustále pumpuje do ekonomiky novú likviditu, sú tieto čísla prekvapujúce. Americké akcie reagovali na údaje poklesom, pričom do konca obchodovania sa už nespamätali a uzatvorili v červenom pásme: DJIA -0.7%, NDX -0.38%, SPX -0.47%.

Na menových trhoch dnes najviac zaujal pohyb britskej libry, ktorá po dátach poskočila o úctyhodných 70 bodov. Po krátkodobom korekčnom poklese sa libra opäť dostala na rastovú vlnu a rástla väčšinu obchodného dňa. Okrúhla hranica 1.55 GBP/USD bola bez problémov prekonaná a zdá sa, že v najbližších dňoch by táto hranica mohla predstavovať silný support.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:09