StoryEditor

Americký pracovný trh dokončil dielo skazy, na rade je Fed (komentár)

08.06.2015, 13:38

Silné čísla z amerického trhu práce ukazujú, že prvý rast amerických sadzieb v septembri rozhodne nie je mimo hry. Trhy preto budú s napätím čakať na júnové zasadnutie Fedu, ktoré je na programe budúci týždeň. Šéfka Fedu Janet Yellenová môže trhom s novou prognózou v ruke naservírovať pár indícií, ako čítať posledné relatívne silné americké makro-čísla. Veríme, že ďalšie dobré čísla môžu v lete posunúť predovšetkým kratší koniec americkej krivky smerom nahor. Čo môže trápiť nielen dlhopisy, ale aj iné trhy aktív - napríklad meny z emerging markets.

V tejto súvislosti je zaujímavé, že nemecké vládne dlhopisy už v reakcii na americké čísla nezaznamenali ďalšie straty. Po výrazných prepadoch naštartovaných v priebehu uplynulého týždňa vyššou infláciou a komentármi z ECB sa nakoniec ku koncu týždňa stabilizovali. Prečo? Jedným z dôvodov môže byť Grécko.

Trhy mohli mať obavy z vystupovania gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Tie sa ukázali byť oprávnene už počas piatkového večera a víkendu. Grécky premiér návrh veriteľov pred vlastnými poslancami zmietol zo stola ako "nerealistický" a taký, ktorý by mal "devastujúce účinky na gréckej penzistov a chudobných".

Cez víkend tým zjavne rozčúlil aj mnoho svojich najväčších zástancov medzi veriteľmi, ako napríklad šéfa Európskej komisie JC Junckera. Gréci zjavne majú problém predovšetkým s tlakom veriteľov na vyrovnanie dôchodkového systému. Neochota pristúpiť na akékoľvek kompromisné riešenie ale už väčšinu európskych politikov unavuje a dohoda sa bude hľadať veľmi zložito.

V tomto týždni majú Gréci predložiť ďalší alternatívny návrh reformného balíka. Prvé stretnutie na najvyššej úrovni môžu prebehnúť opäť v stredu na summite EÚ. Čas ale beží a grécka splátka 19. júna je s vysokou pravdepodobnosťou pre Atény konečnou stanicou.

Tento týždeň inak bude (tradične po payrolls) na čísla slabšie. Okrem Grécka môže pozornosť pritiahnuť aj politický vývoj v Turecku, kde vládnuca strana prezidenta Erdogana stratila väčšinu a do parlamentu sa prvýkrát dostali aj zástupcovia kurdskej menšiny. Líra je z novej situácie značne nervózna. Čiže ďalší dôvod prečo sa rozvíjajúcim trhom nemusí v nasledujúcich hodinách a dňoch dariť.

Región - forex

Prudké popoludňajšie posilnenie dolára sa na regionálnych menách v piatok síce prejavilo, však straty voči euru boli nakoniec pomerne malé. Z hľadiska celej seansy oslaboval najmä forint, avšak nijako dramaticky. Aj v celom minulom týždni sa regionálnym menám darilo relatívne dobre, lebo pri celkovo opatrnejší nálade na trhoch forint sa zlotými strácali voči euru iba o niečo viac ako percento.

Nadchádzajúci týždeň je zaujímavý aj z hľadiska regiónu. Dnes budú v SR zverejnená čísla z priemyslu a stavebníctva za apríl a čakajú nás aj inflačné dáta z ČR a Maďarska. Isté riziká pre región so sebou môžu niesť výsledky volieb v Turecku, kde sa strane prezidenta Erdogana nepodarilo obhájiť absolútnu väčšinu v parlamente a turecká líra tak voči doláru oslabuje na historické minimá.

Dlhopisy

Nečakane silné štatistiky z amerického trhu práce, keď nedoručil len masívny prírastok nových pracovných miest, ale aj vyšší rast miezd, dokonaly dielo skazy na amerických vládnych dlhopisoch. Výnosovo išiel nahor najmä segment do piatich rokov, keď trh začal ďaleko silno akcentovať možnosť, že Fed zvýši úrokové sadzby ešte tento rok.

Trhová názor sa zatiaľ posunul ešte len smerom k decembru, avšak my stále vsádzame skôr na september (kedy bude aj tlačová konferencia). Naopak za extrémne nepravdepodobný považujeme scenár, že by Fed úplne prekvapil a zvýšil sadzby už na svojom zasadnutí budúci týždeň. Júnové rokovania FOMC však môže byť pre veľmi dôležité aj tak, lebo Janet Yellenová tu práve môže chcieť komunikovať, kedy by mohol byť najlepší čas sadzby zvýšiť.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-20 11:15:53 - Feat.: 0 - Title: Vedoucí Toyoty mají obavy z nadměrného počtu továren v USA
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:23