StoryEditor

Európske akcie lámu rekordy. Ťahá ich slabé euro a tlačenie peňazí

11.03.2015, 14:44

Európske akciové indexy dnes likvidujú včerajšie straty a výrazne rastú. Stredajšie seansy síce nepriniesli žiada dáta, ktorá by menili pohľad na situáciu v eurozóne a menovú politiku ECB, slabnúce euro, v kombinácií so začatím nákupov dlhopisov v rámci európskeho QE, však výrazným spôsobom podopiera akciové indexy naprieč celou eurozónou a pomáha im držať sa na dosah historických rekordov. Kým v USA indexy v priebehu niekoľkých posledných dní kompletne odovzdali zisky zo začiatku roka, v Európe len nemecký DAX vystúpal od januára o takmer 20%.

DAX (žltá) vs. S&P500 od začiatku roka. Európske QE a slabé euro sú hlavným motorom rastu európskych indexov

Dnešné makro:
- Austrálske úvery domácnostiam v januári medzimesačne klesali o 3,5% oproti konsenzu -2%,
- Rast čínskej priemyselnej produkcie medziročne spomalil z 7,9% na 6,8%, čo bolo výrazne pod väčšinovým konsenzom 7,7%. Ďalšie uvoľnenie menovej politiky za dverami?
- Britská produkcia vo výrobnom sektore v januári medzimesačne klesla o 0,5% oproti konsenzu + 0,2%,

Dopoludňajšia seansa priniesla ešte prejav šéfa ECB na konferencii vo Frankfurte, kde Draghi okrem iného hovoril aj o európskom kvantitatívnom uvoľňovaní, ktoré podľa neho prispieva k tomu, že sa grécka "nákaza" nešíri aj na dlhopisy ostatných krajín eurozóny. Po letmom pohľade na európske výnosy nezostáva než konštatovať, že má Draghi úplnú pravdu. Dlhodobé sadzby totiž zostávajú v mnohých krajinách na rekordne nízkych úrovniach, čo je jeden z kľúčových dôvodov na optimizmus, ktorý momentálne na akciových trhoch panuje a ktorý stojí za pozvoľným zotavovaním európskeho úverového trhu a európskej ekonomiky. Európske QE pritom výnosy takmer nepretržite stláča aj v týchto dňoch, vďaka čomu si dnes napríklad Taliansko môže na desať rokov požičiavať iba za 1,16%.

Výnos z desaťročných talianskych štátnych dlhopisov

Na FX sa dnes opäť všetko točí okolo európskej meny. Tá pokračuje vo voľnom páde na páre s dolárom, ktorý sa k euru vyšvihol až na najvyššiu úroveň od roku 2003. Výpredaj na eure odštartoval už začiatkom mesiaca prelomenie supportu 1,11 EURUSD, minulý piatok ho ešte povzbudili dobré dáta z amerického trhu práce a počas tohto týždňa sa euro už iba vezie na vlne výpredajov, ktoré súvisia s dlhodobo negatívnym fundamentom a technickou situáciou na menovom páre EURUSD.

Kombinácia techniky a dobrých dát z USA tlačí EURUSD ďalej smerom k parite

Dolár pritom vďaka sile na EURUSD rastie aj k iným menám a je v tomto týždni jednoznačne najsilnejšou z hlavných svetových mien.

Zmena kurzu vybraných mien na páre s dolárom od začiatku týždňa

Silný dolár je téma aj na komoditných trhoch, kde je väčšina zo svetových komodít v posledných dňoch pod značným predajným tlakom. To platí nielen o rope, ktorá len v posledných piatich dňoch stratila vyše 7% (brent), ale aj o drahých kovoch, ktoré strácajú okolo 3-5%. Zlato tak klesol až pod 1 160 dolárov za uncu a je na dosah svojho minima z vlaňajšieho novembra.

Komentár bol zverejnený na portáli Xpuls.cz

01 - Modified: 2007-04-10 13:37:00 - Feat.: 0 - Title: Uplynulý týždeň 732 požiarov, našťastie bez obetí
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 05 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:09