StoryEditor

Najlepšie komentáre: Démon na Cypre a poplach v Bruseli

25.12.2013, 09:48
Ktoré témy hýbali svetom? Pozrite si druhý diel najlepších komentárov na Finwebe za rok 2013.

 

To najhoršie Európu len čaká

Alexander Ač, Centrum výskumu globálnej zmeny AV ČR v Brne

To najhoršie Európu ešte len čaká. Vyhlásenia niektorých politických špičiek a centrálnych bankárov o opaku, sú zavádzajúce. Eurozóna práve vstúpila do zóny kontrakcie kreditu, čo vo svojom dôsledku bude znamenať ďalší rast nezamestnanosti, bankrotov, a pokles cien.

 

Menové vojny sa vracajú

Ján Beňák, analytik TRIM Broker

Keď ešte v roku 2010 brazílsky minister financií Montega povedal, že svet stojí na prahu menových vojen, asi netušil, že jeho slová sa naplno prejavia až o dva roky neskôr. Za posledných niekoľko dní sme počuli až príliš veľa narážok práve na túto oblasť. Šéf Euroskupiny povedal, že euro je nebezpečne vysoko. Nórski ako aj švédski predstavitelia upozornili obavy ohľadom príliš vysokých kurzov ich mien.

 

Európska únia skončí ako Juhoslávia

Martin Ehl, novinár

Aspoň v jednej veci si môže slovinská premiérka Alenka Bratušeková (na snímke) vydýchnuť. Fakulta sociálnych vied Ľubľanskej univerzity rozhodla, že jej magisterská práca nie je plagiát, ako tvrdili niektoré slovinské médiá.

 

Rakovina strednej Európy

John Feffer, analytik medzinárodných vzťahov

V uliciach Budapešti sa neozýva pochod vojenských topánok. Žiadne zákazy vychádzania, nariadená cenzúra alebo stanné právo. Kaviarne sú v skutočnosti plné šťastne vyzerajúcich, smejúcich sa ľudí. Turisti sa do zeme len hrnú.

 

Démon na Cypre je už vypustený

Lars Seier Christensen, Saxo Bank

Možno by záchrana bánk veľkými investormi mohla byť v budúcnosti riešením, nie je to však možné urobiť ex-post. Pravidlá musia byť jasné vopred. Nie je možné jednoducho niekomu zobrať peniaze. Je to veľmi zlý signál, ktorý bezpochyby vyvolá viac problémov, než ich vyrieši. Čo si investori pomyslia? Že to bude nabudúce ešte viac, alebo že k tomu dôjde aj u inštitúcií, ktoré v problémoch nie sú? Proste len v čase, keď nejaká vláda potrebuje peniaze?


Biela Európa a čierna Afrika

Ronald Ižip, Trim Broker

Potenciál tvorby nového dlhu vo východnej Európe je obrovský. To je presne to, čo eurozóna potrebuje – rozširovať svoj dlhový neokolonializmus. Za posledné roky začali krajiny ako Poľsko, Slovensko či Maďarsko vykazovať brutálny nárast dlhu domácností. Štatistiky hovoria o tom, že pomer tohto dlhu vzhľadom k majetku obyvateľstva je na kritických úrovniach. Zadlžovanie sa preto musí posunúť viac na východ.

 

Svet ohrozujú mocní psychopati

Paul Krugman, ekonóm

Niekedy sa členovia hornej 0,01 % vyjadrujú ohľadom svojich pocitov pomerne jasne. Charles Munger z Berkshire Hathaway vyhlásil, že by sme mali ďakovať Bohu za to, že Wall Street bola zachránená, ľudia na ulici by sa s problémami mali jednoducho vysporiadať a zaťať zuby. V rozhovore zo svojej vily v Dubrovníku potom navrhoval, aby sa odchod do dôchodku posunul zo 70 na 80 rokov.

 

Prelet nad svetovou ekonomikou

Nouriel Roubini

Únava z uťahovanie opaskov na okraji eurozóny sa prejavila volebným úspechom síl vystupujúcich proti establishmentu v Taliansku, veľkými pouličnými demonštráciami v Španielsku, Portugalsku aj inde a teraz aj zbabranej sanácii cyperských bánk, ktorá vyvolala mohutný hnev verejnosti. V celej európskej periférii získavajú pôdu pod nohami ľavicové aj pravicové populistické strany.

 

Strašiaky, ktoré môžu zničiť ekonomiku

Tomáš Sedláček, ekonóm

Ekonomiku možno liečiť krátkodobo rôznymi trikmi, ale spravidla to niečo stojí. Devalvácia, rovnako ako dlh či inflácia zo začiatku vyzerajú veľmi sladko a bezbolestne, zľava zdarma, ale neskôr zhorknú a stanú sa strašiakmi, ktorí danú ekonomiku môžu zničiť. Jedno z prvých múdrostí ekonomických učebníc je tvrdenie, že žiadny obed nie je zadarmo, teda ani ten obed devalvačný.
 

Brusel spúšťa poplach

Martin Vlachynský, INESS

Médiá sú už šesť rokov plné krízy, preto je každá tematická odbočka vítaná. Napríklad konflikt v Sýrii. Hoci Francúzi ešte pred pár rokmi frflali na americké zásahy v Afganistane či Iraku, na Damask sa hotujú medzi prvými. No po tom, ako Nemci povedali nie, britský premiér prvýkrát od roku 1782 prehral v parlamente hlasovanie o vojne a Obama posunul horúci zemiak Kongresu, Hollande ostal sám vojak v poli. Preto sa nakoniec rozhodol aj on dať najskôr hlasovať o útoku v parlamente.

 

 

 

01 - Modified: 2005-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Taliansko očakáva ďalšie bankové fúzie
01 - Modified: 2022-03-17 10:49:51 - Feat.: - Title: Izraelský plyn ako eso v rukáve? Plynovod EastMed by Európe energeticky odľahčil 02 - Modified: 2022-03-16 14:53:21 - Feat.: - Title: Vstup Ukrajiny je šanca ako konečne zmeniť Európsku úniu 03 - Modified: 2021-09-11 14:03:13 - Feat.: - Title: Ursula von der Leyenová aj Emanuel Macron: Svetoví lídri si pripomínajú výročie pádu dvojičiek 04 - Modified: 2021-09-07 13:40:49 - Feat.: - Title: Nezvyčajná liečba umením. Pacientom s traumou z pandémie nariaďujú návštevu múzea 05 - Modified: 2021-02-09 13:11:19 - Feat.: - Title: GALÉRIA: Tieto známe páry prekonali neveru a sú spolu dodnes
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:38