StoryEditor

Tlačenie dolárov môže skončiť (komentár)

06.04.2013, 07:40
Posledný deň v týždni prevládala na akciových trhoch negatívna nálada.

 Európske parkety zažili najväčší týždenný pokles od novembra minulého roka. Bolo to zapríčinené tým, že tohto týždňové dáta naznačili spomaľovanie ekonomického oživovania v USA a taktiež vyjadrenia predstaviteľov ECB o zotrvávaní rizík hospodárskeho oživenia v Eurozóne.

V piatok bolo reevidovaná úroveň HDP v eurozóne, keď ostala na úrovni zhodnej s konsenzom na hodnote -0.6 %. Pozitívom bola správa o medzimesačnom náraste továrenských objednávok v Nemecku, kde bol odhad na úrovni +1.2 %, no v skutočnosti vzrástli o 2.3 %. To môže živiť aspoň maličkú nádej pre zotavenie sa eurozóny z krízy. Avšak samotné Nemecko nedokáže potiahnuť celú eurozónu a preto zostáva len čakať ako sa naplnia plány centrálnych bankárov a elitný klub eura porastie. Európske akciové indexy ukončili obchodný deň v červenom pásme: DAX -2.3 %, FTSE 100 -1.49%, CAC -1.68 %.

Kráľovský menový pár EURUSD sa po štvrtkovom nakopnutí predviedol aj v piatok, keď dokázal intradenne vzrásť o 0.48 % a dostať sa počas dňa nad úroveň 1.30. No koncom obchodnej seansy sa dostal tesne pod túto hranicu a obchodoval sa na úrovni okolo 1.2997 EURUSD.

Viac-menej všetci investori očakávali celý týždeň výsledky z trhu práce z USA. Tie skončili zmiešane, keď údaje NFP, teda zmena počtu zamestnancov mimo poľnohospodárstva, dopadli katastrofálne a odhady analytikov sa ani z ďaleka nenaplnili. Aktuálna hodnota je na úrovni 88- tisíc miest, pričom konsenzus bol na úrovni až 195 tisíc. Na druhej strane miera nezamestnanosti v USA klesla na úroveň 7.6 %.

No tento údaj môže byť už čoskoro reevidovaný a tak je ťažko povedať, či naozaj došlo k takémuto výraznému posunu nadol v nezamestnanosti. Pravdaže zatiaľ to je vynikajúci výsledok pre americké hospodárstvo a to taktiež indikuje, že QE by sa mohlo už onedlho ukončiť, čo ale nie je pozitívna správa pre trhy. Na tieto informácie automaticky reagovali americké benchmarky negatívne: S&P 500 -0.43 %, DJIA -0.28 %, Nasdaq -0.65 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:14