StoryEditor

Veľké firmy v USA ukázali čísla. Trhy zareagovali rastom

27.10.2014, 08:39
Autor:
Peter ReboPeter Rebo

Uplynulý týždeň bol pre investorov pomerne úspešný a predovšetkým americké akciové indexy zaznamenali slušný rast. Veľký podiel na tom malo postupné zverejňovanie kvartálnych výsledkov viacerých významných spoločností, ku ktorým sa pridali aj prvé odhady tohtoročných hospodárskych výsledkov. K tomu sme sledovali pravidelné výsledky v ekonomickom kalendári a mnohé ďalšie udalosti, ktoré svojou troškou prispeli k vývoju na svetových trhoch.

 

Prvou významnou udalosťou, ktorá sa udiala v pondelok, bolo spustenie nákupu zaistených dlhopisov zo strany Európskej centrálnej banky. Cieľom ECB je podnietiť komerčné banky k väčšiemu poskytovaniu úverov podnikateľom, ako i spotrebiteľom. Centrálna banka sa tak naďalej snaží naštartovať ekonomický rast a odvrátiť defláciu v eurozóne. Tá sa v pondelok prejavila napríklad aj na Indexe cien výrobcov (PPI), podľa ktorého je Nemecko medziročne v deflácii na úrovni 1 %. Z významných spoločností sme v pondelok sledovali kvartálne výsledky IT giganta IBM, ktoré priniesli investorom pomerne veľké sklamanie. Očakávané tržby boli o viac ako 971 miliónov USD nižšie, než sa predpokladalo. Upravený bol tiež zisk na akciu, z odhadovaných 4.32 USD na 3.68 USD.

V utorok sa na oba brehy Atlantiku vrátila pozitívna nálada a akcioví investori si opäť schuti zainvestovali. V ekonomickom kalendári nebolo nič, čo by ich znepokojilo, práve naopak. Čínska priemyselná produkcia opäť vzrástla, v septembri prekonala konsenzus 7.5 % medziročným rastom o 8 %. Rast HDP v krajine ostáva v treťom štvrťroku na slušných 7.3 %, aj keď tento ukazovateľ každým kvartálom klesá. Dôveru amerických investorov povzbudili predaje existujúcich domov. Počas septembra zmenilo majiteľa 5.17 milióna amerických nehnuteľností (očakávania 5.10 mil.), čím sa koriguje mierne sklamanie z augusta, keď predaje poklesli.

Na akciové trhy sa tak vrátil optimizmus, ktorý bol umocnený kvartálnymi výsledkami spoločnosti Apple. Zisk na akciu dosiahol 1.42 USD pri očakávaní 1.3 USD, čistý zisk 8.47 miliardy USD prekonal odhad 7.85 mld. USD a taktiež tržby spoločnosti na úrovni 42,1 mld. predčili očakávaných 39.9 miliárd. Smutnou udalosťou utorka bolo nešťastie, ktoré sa odohralo na letisku v Rusku. Po kolízii súkromného lietadla so snežným pluhom, ktorý údajne obsluhoval vodič pod vplyvom alkoholu, zahynul šéf francúzskej ropnej spoločnosti Total Christophe de Margerie. V stredu zaujala hodnota americkej inflácie meranej Indexom spotrebiteľských cien (CPI), ktorá dosiahla v septembri medziročný rast o 1.7%, čím mierne prekonala očakávaných +1.6 %.

Počas septembra sa hladina cien v USA zdvihla o 0.1 %. Štvrtok bol na ekonomické fundamenty najbohatší, spoznali sme napríklad európske hodnoty Indexu nákupných manažérov vo výrobe. Prvá októbrová hodnota francúzskeho PMI dosiahla 47.3, čo indikuje pokles ekonomickej aktivity. Pozitívnejšie výsledky dosiahlo Nemecko (51.8), vďaka čomu sa zvýšil aj priemer eurozóny (50.7). Sledovali sme tiež obchodnú bilanciu Nového Zélandu, ktorá počas septembra zaznamenala výrazné zvýšenie deficitu z 472 miliónov NZD až na 1.35 mld. NZD. Záver týždňa bol pomerne nervózny, predovšetkým kvôli očakávaniu výsledkov záťažových testov európskych bánk, ktoré zorganizovala Európska centrálna banka. ECB preverila pripravenosť 130 bankových domov naprieč Európou a negatívny sentiment navodili dohady o tom, že viaceré banky týmito testami neprešli. Európske akciové indexy vďaka tomu v závere týždňa mierne strácali, napriek tomu boli v súhrne týždňa v pluse o viac ako percento. Ešte lepší týždeň mali americké akcie, napríklad index S&P 500 zaznamenal počas týždňa 4 % rast až na close na úrovni 1964.54 bodov.

V očakávaní výsledkov záťažových testov ECB zaznamenali výrazné pohyby hodnoty akcií viaceré európske bankové domy. Na nemeckom akciovom trhu bola najúspešnejšia banka Commerzbank, ktorej akcie vzrástli počas týždňa o slušných 9.53 %. Analytici JPMorgan zvýšili cieľovú cenu pre akcie v očakávaní pozitívnych výsledkov stres testov. Pozitívne očakávania mali aj držitelia akcií francúzskej banky Societe Generale. Na týždennom raste hodnoty akcií o 7.3 % malo podiel aj oznámenie banky o odpredaji japonských dlhopisov v celkovej hodnote jedného bilióna jenov.

Počas tohto týždňa budeme sledovať nasledujúce makrodáta: Americký Index nákupných manažérov v sektore služieb, Priemyselnú produkciu Japonska, aktuálne nastavenie menovej politiky Fedu a Nového Zélandu, hodnoty nemeckej inflácie, Španielsky, americký a kanadský HDP, ako aj mieru nezamestnanosti v Európe a Japonsku.

01 - Modified: 2006-11-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svet sa dočkal Visty
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-06 22:25:29 - Feat.: - Title: Výsledky druhého kola prezidentských volieb 2024: Víťazom sa stal Peter Pellegrini 04 - Modified: 2024-03-25 10:10:00 - Feat.: - Title: Má ešte španielsky Seat budúcnosť? Minulý rok bol najlepší v histórii, toto sú jeho plány 05 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:38