StoryEditor

Zlato sa prepadá, akcie rastú (komentár)

27.06.2013, 00:49
Akciové indexy zaznamenali najlepší deň za posledné dva týždne.

Nenašiel sa takmer žiadny index, ktorý by nezakončil seansu v pluse. MSCI Index, ktorý mapuje vývoj indexov na celom svete vzrástol o pozoruhodných 0.9 %, čo len potvrdzuje dnešnú risk-on náladu na trhoch.

Dôvodom k rally bolo najprv opätovné vyjadrenie čínskej centrálnej banky o dostatočnej likvidite pre medzibankové operácie a ďalší pokles overnight sadzby. Správou dňa však bol revidovaný údaj o raste HDP v Spojených štát za prvý kvartál tohto roka, ktorý skončil iba na úrovni 1.8 % a zaostal za očakávaným rastom o 2.4 %.

Okamžite sa začalo špekulovať, že americký FED so svojim uťahovaním kvantitatívneho uvoľňovania nezačne tak skoro a rally sa mohla začať. Európske indexy, ktoré boli nabudené už ranným pozitívnym výsledkom agentúry GfK ohľadom spotrebiteľskej klímy v Nemecku rozšírili svoje zisky a obchodný deň zakončili nasledovne: DAX +1.66 %, CAC +2.09 %, FTSE +1.04 % a IBEX +2.83 %.

Nasledovali ich aj americkí kolegovia, ktorí rozšírili zisky z utorka. Index S&P 500 vyliezol nad 1600 bodov, keď vzrástol o 1.03 %, Dow Jones a Nasdaq vrástli o 1.02, resp. 0.85 %.

Z korporátneho sektora v USA zaujali dve spoločnosti, a to Microsoft, ktorý predstavil update svojho softvéru a akcie vzrástli o 2 %, a Apple, ktorého akcie stoja znova menej ako 400 USD.

Na možnosť oddialenie QE Tapering reagovali aj americké 10-ročné dlhopisy. V posledných dňoch totiž výrazne rástol ich výnos, no včera bol tento tlak schladený a výnos poklesol z 2.61 % na aktuálnych 2.54 %.

Okrem toho zaujalo aj zlato, ktoré sa naďalej prudko prepadá. Unca zlata zlacnela o 50 USD, resp. 4.03 % a pohybuje sa iba tesne nad úrovňou 1200 USD/oz.

Prehľad o trhu zakončíme pohľadom na menový pár EURUSD. Ten sa pozrel pod psychologickú úroveň 1.30 po tom, ako šéf ECB Draghi potvrdil, že aktuálna uvoľnená politika banky zostane v tomto režime ešte nejaké obdobie. Vo večerných hodinách bol tento prepad skúpený, no dnes sa pravdepodobne pár pod spomínanú úroveň pozrie o čosi hlbšie.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:27