StoryEditor

Hrozí na akciových trhoch v roku 2016 kolaps? (komentár dňa)

05.01.2016, 23:00
Je na svetových akciových trhoch bublina? Hrozí v roku 2016 na týchto trhoch kolaps?

To sú otázky, na ktoré nikto nepozná presnú odpoveď. Podľa niektorých ekonómov sú ceny na akciových trhoch mimoriadne nadhodnotené a očakávajú výrazný prepad, podľa iných je rast cien v poriadku a súčasné ceny odzrkadľujú skutočnú hodnotu firiem. Osobne sa prikláňam skôr k prvej alternatíve a očakávam, že určitý pokles cien akcií v najbližšom období zaznamenáme.

Dôvodov je na to dosť. Predovšetkým postupné uťahovanie menovej politiky v USA, ktoré spôsobí, že do ekonomiky bude prúdiť stále menej a menej peňazí a tým je pravdepodobné, že ceny akcií už nebude mať čo nafukovať. Jeden masívny prepad cien akcií sme videli už tento rok v auguste.

Vtedy sa ceny ešte stabilizovali ale pri pohľade na grafy hlavných akciových indexov vidíme, že cenám sa už nechce ísť vyššie a dostali sme sa do obdobia bez jasného trendu. Ak by ceny začali prudko klesať mohla by veľmi ľahko vzniknúť panika a rýchle výpredaje. V každom prípade je potrebné byť na takúto situáciu pripravený.

Uvidíme kam až poklesne cena ropy a na to naviazané zisky veľkých spoločností, ktoré ťažia a spracúvajú ropu. Ide o veľký sektor v ekonomike a straty týchto firiem môžu spôsobiť prepady celých akciových portfólií. Na druhej strane lacná ropa pomáha ostatným firmám v ekonomike, ktoré tak nakupujú lacnejšie energie, čo znižuje ich náklady a pomáha zvyšovať zisk.

Celkovo je teraz situácia dosť neprehľadná. Na jednej strane máme pozitívne ekonomické správy (HDP, nezamestnanosť), na čo Fed reaguje zvyšovaním sadzieb, na druhej strane máme nízke ceny komodít, veľmi nízku infláciu a rôzne ďalšie problémy ekonomicko-politického charakteru. V nadväznosti na spomaľujúce sa prúdenie peňazí do ekonomiky sa zvýši nervozita na trhoch a veľký prepad sa stane pravdepodobnejším.

Na záver však malé upokojenie. Ak aj príde na svetových akciových trhoch k masívnemu prepadu (v desiatkach percent), trvať by mal len krátkodobo a dokonca môže znamenať aj krásne investičné príležitosti na nákup lacných akcií. Veď najmä obdobie poslednej dekády nás naučilo, že centrálne banky sú schopné a najmä veľmi ochotné prísť s pomocou, keď je na trhu zle a ceny prudko klesajú.

Nemáme sa dôvod domnievať, že by v budúcnosti tomu malo byť inak. V akciách je totiž uložená veľká časť svetového finančného bohatstva a prípadná dlhodobá strata hodnoty týchto aktív by mohla znamenať obrovské turbulencie v celkovom vývoji finančných trhov vo svete.

01 - Modified: 2007-12-28 11:34:45 - Feat.: 0 - Title: Smrť Bhuttovej zasiahla aj trh s komoditami
01 - Modified: 2024-04-24 21:34:42 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli takmer bez zmien, čaká sa na výsledky technologických firiem 02 - Modified: 2024-04-16 21:22:41 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výnosy pri dlhopisoch vlády USA stúpli 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 11:47:51 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli bez väčších zmien, čaká sa na dáta o cenách a výsledkoch firiem 05 - Modified: 2024-04-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Aký má dvojpercentný rast vplyv na ekonomiku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:10