StoryEditor

Kým nepríde zemetrasenie, ECB sadzbu nezníži

07.03.2013, 23:02
ECB drží svoju sadzbu stále na úrovni 0.75 % a zdá sa, že neexistuje sila, ktorá by ju stiahla nižšie.

Prvý štvrtok v mesiaci patrí tradične zasadnutiu Výkonnej rady ECB, ktorá zverejňuje svoju hlavnú úrokovú sadzbu na najbližšie obdobie a následne odpovedá jej prezident na zvedavé otázky médií. V poslednom čase sme si však už zvykli na rovnaké slová a odpovede sú ľahko čitateľné dopredu. Včerajšie zasadnutie a tlačová konferencia neboli výnimkou, ECB drží svoju sadzbu stále na úrovni 0.75 % a zdá sa, že momentálne neexistuje sila, ktorá by ju stiahla nižšie. Hlasovanie o výške sadzby nebolo síce jednohlasné, no zástancovia silnejšieho eura na čele s Mariom Draghim mali väčšinu.

Euro po Draghiho prejave totiž vystrelilo nahor a svoj rozlet zastavilo tesne nad úrovňou 1.31, čo predstavuje viac ako 100 bodový posun nahor. Dôvodom k tomuto rastu bol aj predpoklad ECB, ktorá očakáva výmenný kurz eura voči doláru na konci roka na úrovni 1.35 EURUSD.

ECB tak opäť ukázala, že ani opätovné prehodnotenie jej vlastného odhadu rastu HDP eurozóny na úroveň -0.5 % z pôvodných -0.3 % ju neprinúti uvoľniť menovú politiku.

Svoju menovú politiku nebude rozširovať ani BoE, ktorá ponechala svoju sadzbu na nezmenenej úrovni 0.5 % a nepristúpila ani k rozšíreniu programu kvantitatívneho uvoľňovania. Nič významné neprišlo ani z Bank of Japan, ktorá tamojšiu sadzbu nechala takmer na nule a neoznámila ani nové miliardy na ďalšiu podporu japonskej ekonomiky.

Včera sa okrem rozhodnutí centrálnych bankárov čakalo na výsledok aukcie španielskych dlhopisov, ktoré nečakane dopadli veľmi pozitívne. Veď Španielsko predalo 5 mld. Eeur a výnosy z 10-ročných dlhopisov poklesli na 4.917 % (najmenej od novembra 2010) a výnosy 5-ročných dlhopisov na 3.572 % (najmenej dokonca od septembra 2010).

Zaujímavé čísla prišli aj z USA, kde nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti poklesli na 6-týždňové minimum 340 tisíc, pričom analytici očakávali až 356 tisíc. Keď sa pozrieme na denné zhodnotenie amerických akciových indexov, môžeme skonštatovať, že pokračuje stav, kedy dobré čísla posúvajú trhy nahor, no zlé by znamenali pravdepodobne aj dnes rovnaký rastový scenár. Trio hlavných indexov uzatvorilo nasledovne: Dow Jones +0.23 % (pričom včera dosiahol ďalšie maximum 14 354 bodov) , Nasdaq +0.30 % , S&P 500 +0.23 %.

Dnes nás čaká údaj o priemyselnej produkcii Nemecka na pravé poludnie, avšak dôležitejšie budú čísla o nezamestnanosti a o počte novo zamestnaných ľudí mimo poľnohospodárstva v USA, ktoré prídu na rad o 14.30 hod.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:46