StoryEditor

Dlhopisy prepadli na celej čiare (komentár)

06.09.2013, 08:19
Výnosy z kľúčových 10-ročných dlhopisov viacerých krajín narastajú.

Včerajšie obchodovanie bolo poznačené hneď tromi dôležitými udalosťami, nakoľko potenciálne štvrtá zaujímavá, zasadnutie Bank Of England, aktuálne trhy až tak nezaujíma. Podstatne dôležitejšie veci sa udiali v neskorších popoludňajších hodinách.

Najprv európska centrálna banka ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 0.50 %, čo sa všeobecne očakávalo a následne prišli dva pozitívne údaje z amerického trhu práce poukazujúce na aktuálne zlepšujúci sa stav zamestnanosti. Tvorba pracovných miest mimo poľnohospodárstva podľa ADP vyšla na úrovni 176 tis., pričom analytici sa zhodovali na podobnom čísle 175 tis. Toto číslo je nad dlhodobým priemerom, a hoci nedosiahlo predošlých 198 tis., investori to brali pozitívne. Nasledoval tradičný štvrtkový údaj o počet nových žiadostí o dávku v nezamestnanosti, ktoré klesli z 331 tis. na 323 tis. a aj tu je pozorovateľný priaznivý trend. Tretím do partie bol index nákupných manažérov v nevýrobnej sfére podľa inštitútu ISM, ktorý vyšiel na hodnote 58.6 bodu, čo je o tri body viac, než bol konsenzus analytikov.

Aj vďaka týmto dobrým fundamentálnym dátam dokázali akciové indexy po celom svete rásť a pripísali si mierne zisky: EuroStoxx 50 +0.58 %, DAX +0.48 %, Dow +0.04 %, S&P +0.09 % a Nasdaq +0.27 %.

Horšie to však bolo na trhu dlhopisovom, kde aj naďalej môžeme pozorovať rastúce výnosy z kľúčových 10-ročných dlhopisov viacerých krajín. A včerajší rast výnosov bol skutočne impozantný. Tie americké prekonali tesne úroveň 3 %, keď výnos vzrástol o 13 bps. a nachádzajú sa tak na úrovniach z konca júla 2011. Dôvodom je práve obava z dobrých dát, ktoré môžu ovplyvniť rozhodovanie FED-u ohľadom QE Tapering. Možno kľúčová pre septembrový míting bude piatková tvorba pracovných miest mimo poľnohospodárstva podľa štatistického úradu USA a tamojšia miera nezamestnanosti.

Výnosy z dlhopisov však rastú aj v Európe, keď napríklad nemecké bundy vzrástli na 17-mesačné maximá po 10 bodovom raste, a to na 2.04 %. Ešte horšie dopadli portugalské cenné papiere, ktoré nesú aktuálne výnos 6.86 % po 20 bodov raste. Aj preto sa na tlačovej konferencii ECB Draghi vyslovil, že nie je úplne spokojný s tým, ako trhy prijali informáciu o cielení monetárnej politiky banky. Okrem toho zopakoval, že aj naďalej počíta s nízkymi úrokovými sadzbami, dokonca uviedol, že debata sa dostala aj na možnosť ich ďalšieho zníženia.

Zdá sa však, že ani takto holubičí komentár nebude mať na trhy a ekonomiku zásadný vplyv, to by sa „renesancia" v regióne musela zrýchliť a zosilnieť. Možno aj preto zopakoval staré známe, že v prípade potreby je ECB pripravená zasiahnuť. Prvým krôčikom je aj to, že zlepšila odhad poklesu európskej ekonomiky v tomto roku z -0.6 % na -0.4 %.

Porazeným dňa zostáva jednoznačne euro, ktoré voči americkému doláru prepadlo o celých sto bodov z 1.3220 na 1.3120, čo predstavuje pokles o 0.77 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:30