StoryEditor

Na trhy prišla býčia nálada (komentár)

23.08.2013, 09:09
Obchodovanie na akciových trhoch sa vo štvrtok nieslo v znamení výrazne býčej nálady naprieč celým trhovým spektrom.

Impulz pre rast akcií momentálne poskytujú ohlasy zo sympózia americkej centrálnej banky, ktoré sa odohráva v Jackson Hole. Predstavitelia Fedu sa rozdeľujú v názore, kedy by mal na rad prísť očakávaný tapering kvantitatívneho uvoľňovania. Zhodujú sa však na tom, že ponechanie súčasných monetárnych stimulov až doteraz bolo správne. Každopádne, toto stretnutie pokračuje ešte aj dnes, takže výrazný impulz ešte stále môže prísť.

V Európe akcie reagovali aj na pozitívne údaje z Nemecka a celej eurozóny. V Nemecku vzrástol index nákupných manažérov vo výrobe a takisto aj službách, viac ako sa očakávalo. Tie isté údaje boli vyhlásené aj za všetky krajiny, ktoré platia eurom. Tieto údaje takisto príjemne prekvapili a pomohli už aj tak dobre rozbehnutému akciovému trhu. Pekné zisky si pripísali aj najväčšie bankové domy na starom kontinente. Francúzski BNP Paribas a Société Générale prekonali denný zisk 2 %. Dobre na tom vo štvrtok bola aj Deutsche Bank, ktorá vzrástla o 1.72 %. Hlavné európske akciové indexy ukončili obchodovanie nasledovne: FTSE100 +0.88 %; CAC40 +1.1 %, DAX +1.36 %.

V Amerike boli, z makroekonomických údajov, zaujímavé čísla z trhu práce v USA. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti stúpol na 336 tisíc, čo predstavovalo výrazný nárast oproti očakávaniam.

Zaujímavá udalosť sa stala vo štvrtok večer. Kto chcel v tomto čase obchodovať s akciami na americkej burze Nasdaq, mohol ostať prekvapený, že táto burza krátky čas nefungovala. Príčinou boli problémy so softvérom, ktorý zabezpečuje prenos objednávok na burzu. Objednávky síce boli aj počas tohto výpadku vybavované, avšak iba v 15-minútových intervaloch.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:41