StoryEditor

Všetky trhy sú manipulované

06.04.2014, 00:00
Prečítajte si týždenný sumár udalostí na trhoch.

Začiatkom týždňa sa primárne oslabovalo zlato. To si namierilo k 1280 - 1285 USD, kde sa držalo aj v utorok. Striebro nepadalo až tak prudko a skôr sa držalo okolo úrovní 19,7 – 19,9 USD. V stredu sa zlato vrátilo na chvíľu k 1295 USD a striebro si na určitý čas opätovne vyskúšalo, ako sa mu páči nad 20 USD. To však netrvalo dlho a následne oba drahé kovy prepadli. V piatok oba drahé kovy rástli. Avšak rozdielne. Zatiaľ čo si zlato svoj nárast udržalo, striebro nakoniec kleslo.

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1302,3 USD, čo bolo o 7,4 USD viac ako minulý týždeň. Cena striebra uzavrela na 19,9 USD, čo bolo o 0,13 USD viac ako minulý týždeň. Pomer ceny zlata a striebra je úrovni 65,28. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 226,41 (mierne vzrástol). XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 93,3 USD.

Pri dôvodoch okolo vývoja cien drahých kovoch nie je moc čo dodať, oproti argumentom z minulého týždňa. Na situáciu okolo Ukrajiny si trhy už zvykli, doznievali informácie zo zasadnutia monetárnej komisie FEDu, kde sa spomenulo, že od roku 2015 by mohli byť vyššie úrokové sadzby. Pondelkové vystúpenie prezidentky FEDu, kde hovorila o podpore trhu práce si trhy s drahými kovmi moc nevšimli. Čo sa mierne zmenilo je záujme o drahý kov v Číny. Na burze v Šanghaji sa zlato na okamžité doručenie začiatkom týždňa obchodovalo s menšou zľavou, ako pred týždňom. Koncom týždňa sa už obchodovalo zlato s prirážkou oproti fixu v Londýne. Vyzerá to, že nižšie ceny opätovne nalákali investorov v Číne ku kúpe zlata. Rovnako o tom svedčí i negatívna GOFO úroková miera na londýnskom trhu, ktorá sa vo štvrtok i v piatok opätovne dostala na svojej jednomesačnej úrovni do negatívneho teritória. To svedčí o zvýšenom dopyte po drahom kove a určitom strese na londýnskom trhu s fyzickým kovom. Piatkové obchodovanie bolo ovplyvnené primárne zverejnením dát z amerického trhu práce. Tie boli nižšie ako očakávania trhu. Zlato si to preto zamierilo strmo hore. 

Podľa Deutsche Bank sa bude cena zlata pohybovať do konca roku v rozmedzí od 1200 do 1250 USD a pod hranicou 1300 USD ju budú držať údaje z USA, silnejúci dolár a nižšie úrokové miery na americké dlhopisy.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

Japonci sa zľakli

Vyzerá to, že sa Japonci boja. Politiky svojho premiéra a prezidenta centrálnej banky. Tak, ako sa politika nazývaná Abenomics snaží o znižovanie kúpnej sily japonského jenu, tak sa obyvatelia krajiny začínajú uchyľovať k zlatu. Podľa niektorých zdrojov sa nákupy zlata v krajiny zvýšili až o 500 %. Za zvýšeným nárastom nákupov stojí i zvýšenie daňovej sadzby na nákup zlata, čím sa vláda snaží predaj drahých kovov obmedzovať podobným spôsobom ako v Indii.

Po začatí vyšetrovania manipulácie londýnskeho zlatého fixu, o ktorom sme písali, začínajú členovia spolku, ktorý tento benchmark určovali a čelia vyšetrovaniu, hľadať alternatívu. V dnešnej digitalizovanej dobe určovalo 5 bánk fixing ceny značne zastaraným spôsobom, ktorý umožňoval únik informácií a ich zužitkovanie vybranými klientmi. Prejdú teda na digitalizovanú podobu určovania fixu. Londýnsky poobedný fix sa používa napr. na určovanie hodnoty aktív vo fondoch, či na určovanie poplatkov pre skladovanie drahých kovov špecializovanými spoločnosťami. Rovnako niektoré mincovne majú svoju cenovú politiku odvodenú od určenia tejto ceny.

Správa z americkej mincovne US Mint ukazuje, že dopyt po strieborných eagloch je stále vysoký. V marci predala mincovňa 4,47 milióna uncí striebra, čo bol nárast oproti minulému mesiacu i rovnakému obdobiu spred roka. Za prvý kvartál však predala o milión uncí striebra menej, ako minulý rok. Treba však upozorniť, že predaj mincí sa skôr stáva funkciou toho, čo môže mincovňa vyprodukovať. Čo sa týka zlatých eaglov, tam mincovňa predala za prvý štvrť rok o 50 % menej mincí v porovnaní s minulým rokom; pokles z 292 500 na 143 500 kusov. 

Vietnam sa zaraďuje medzi krajiny, ktoré obmedzujú dovoz zlata do krajiny. Pôvodne mohol jednotlivec doviesť do krajiny do 1 kg zlata. To sa mení od polovice mája, kedy každý, kto vstupuje do krajiny so zlatom, si bude musieť buď vybaviť licenciu od národnej banky, alebo ponechať zlato v depozitoch colného úradu a pri odchode z krajiny si ho bude môcť vyzdvihnúť.

Všetky trhy sú manipulované

Stále to funguje. Mario Draghi len vysvetľoval o čom diskutovala rada guvernérov ECB a trhy na toto verbálne cvičenie naskočili. ECB ponechala svoje úrokové sadzby nezmenené a guvernéri diskutovali o použití nekonvenčných opatrení, ako je kvantitatívne uvoľňovanie na boj proti deflácii v eurozóne. Draghi rovnako upozornil, že guvernéri nediskutovali len o nekonvenčných opatreniach. Inými slovami stále považujú určovanie úrokovej miery za dôležitý nástroj monetárnej politiky. Tlačová konferencia bola úspešná pretože úrokové miery na dlhopisy štátov európskej periférie klesli. Rovnako tlačová konferencia naznačila, že pokiaľ bude v Eurozóne pretrvávať nízka miera inflácie, zažijeme pravdepodobne priame nákupy dlhopisov, podobne ako to dnes fičí v USA.

Niekto to mohol považovať za prvo-aprílový žart, ale na prvého apríla sa ministri eurozóny dohodli na ďalšom balíku pomoci pre Grécko. Tento krát v hodnote 8,3 mld. euro. Grécko dostane prvú tranžu pomoci koncom apríla. Keď si dobre spomínate, ešte pred nedávnom vyhlasovali Gréci, že žiadnu pomoc už nepotrebujú. Ale kto by ich počúval. Tento krát by im mali peniaze stačiť na pokrytie splátok dlhu do konca roku 2014. Ako obyčajne, tieto slová netreba brať až tak vážne. Podobné predsavzatia sme už počuli veľa krát a už sa stávajú takým európskym folklórom.

Ako naložíte s tými, ktorí sa chcú odtrhnúť od štátneho zväzku? Uväzníte ich. Talianske špeciálne jednotky zatkli 24 podozrivých z oblasti Benátok. Benátky pred týždňom zažili úspešné referendum o odtrhnutí sa od Talianska. Podozriví mali údajne postaviť obrnené a vyzbrojené vozidlo, ktoré chceli použiť počas európskych volieb.

To vo Francúzsku sa dejú iné veci. Ale nie až tak prekvapivé. Len pár dní po rekonštrukcii vlády, potom, čo utrpeli socialisti zdrvujúcu porážku v miestnych voľbách, už Francúzsko volá po zmiernení pravidiel na dosiahnutie dohodnutého 3 percentného deficitu rozpočtu. Európska komisia Francúzsku povolila posun termínu na splnenie tejto podmienky o dva roky na rok 2015. Výmenou za zásadné zmeny v zákonníku práce, penzijnom systéme a fungovaní sociálneho štátu. A ako je vidno, Francúzom sa do toho moc nechce. Je zrejmé, že v dodržiavaní pravidiel sme si niektorí v Európe rovnejší. Inak Francúzsky rozpočtový deficit bol nakoniec 4,3 % HDP a nie očakávaných 4,1 % HDP.

Venezuelská vláda dostala po sérií dobrých nápadov s devalváciou svojej meny, kapitálových kontrolách, inflácií v krajine, či regulácií cien, ďalší „dobrý“ nápad. Keďže predchádzajúce nápady spôsobili nedostatok tovaru ako napr. mlieka, múky, toaletného papieru, či oleju na varenie, tak zavádzajú preukazy, ktoré budú kontrolovať, koľko si kto kúpi tovaru. Chcú tým zabrániť tomu, aby si niektorí ľudia nekupovali príliš veľa tovaru a nepredávali ho za trhové (vyššie) ceny. Najzaujímavejším na tomto je fakt, že časť obyvateľstva túto politiku podporuje. Nechápe totižto, že za nedostatkom nie sú chamtiví podnikatelia, ale vyššie spomínané „dobré“ politické nápady.

Čína nekupuje len zlato, americké dlhopisy, ale je aktívna i na trhu nehnuteľností v USA. Podľa niektorých analytikov nie sú ďaleko od stavu, kedy sa stanú dominantnými zahraničnými vlastníkmi pôdy a nehnuteľností v USA. Číňania sa aktivizujú hlavne v podhodnotených oblastiach ako je napr. Detroit, či New Jersey. Zároveň je tento trend spojený so získavaním zelených kariet pre pobyt v USA, keďže časť bohatých Číňanov má záujem o vysťahovanie sa z Číny. Zelené karty získavajú na základe imigračného programu, ktorého podmienkou je investovanie 500 tis. USD a vytvorenie min. 10 pracovných miest v USA.

Všetky trhy sú manipulované! Prostredníctvom HFT (high frequency trading / vysoko frekvenčné obchodovanie). To aspoň tvrdia niektorí investori v USA. Tieto obvinenia si už získali pozornosť vládnych agentúr, ktoré manipuláciu začali vyšetrovať. HFT funguje na základe veľmi výkonných počítačov, ktoré sú schopné vykonať v priebehu milisekúnd veľké množstvo obchodných transakcií. Aby sme rozumeli, samotná rýchlosť nie je problémom. Problém, na ktorý sa v ostatnej dobe upozorňuje je ten, že niektorí HFT obchodníci, majú výhodnejšie postavenie pred inými obchodníkmi, pričom tieto podmienky boli priamo podporované samotnými prevádzkovateľmi búrz. To vytára situáciu, kedy je pre takéhoto rýchlo frekvenčného obchodníka úplne jedno čo obchoduje; využíva len poskytnutú výhodu prevádzkovateľom burzy a v priebehu milisekúnd dokáže ošklbať druhého. Presne na toto správanie sa zameriava prebiehajúce vyšetrovanie v USA, ktoré hľadá väzby medzi rýchlo frekvenčnými obchodníkmi a hlavnými burzami a snaží sa odhaliť, či boli niektorí obchodníci preferovaní pred inými. Avšak od vyšetrovania k obvineniu a dokázaniu viny je ešte dlhá cesta.

01 - Modified: 2006-03-28 10:02:00 - Feat.: 0 - Title: Česko ohrozujú rozvodnené rieky
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 04 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 05 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:43