StoryEditor

Drak prišiel o rating (komentár)

10.04.2013, 08:26
V utorok znížila ratingová agentúra Fitch úverové hodnotenie Číny o jeden stupeň.

Včerajšie obchodovanie na akciových trhoch sa nieslo už v povestnej pozitívnej nálade, ako sme si už zvykli za posledných pár mesiacov. No prichádzajúce správy najmä z Európy ani zďaleka nekorešpondujú s náladou na akciovom trhu. Vývoz najväčšej ekonomiky v Eurozóne poklesol vo februári výraznejšie ako sa očakávalo. Export po očistení o sezónne vplyvy poklesol vo februári o 1.5 %, pričom v januári vzrástol o 1.3 %, konsenzus rátal s poklesom na úrovni 0.3 %. Je to ďalšia z negatívnych správ pre eurozónu, ktorú ak nepotiahne Nemecko, tak potom nikto. A zatiaľ sa zdá, že Nemecku dochádza dych.

Druhá najväčšia ekonomika, elitného klubu eura, teda Francúzsko, sa vyhlo recesii len o vlások. Hospodárstvo krajiny galského kohúta vzrástlo v prvom štvrťroku o 0.1 %, pričom štvrťrok pred tým zaznamenala pokles o 0.3 %. ECB minulý týždeň vyhlásila, že v prípade zhoršujúcej sa situácie je pripravená zasiahnuť. Je otázne, či páve nie sme v stave, ktorý vyžaduje podporu centrálnej banky. Z európskych parketov uzatváral v mínuse len DAX -0.33%. Ostatné akciové indexy uzatvárali kladne: FTSE 100 +0.58 %, CAC 40 +0.11 %, IBEX 35 +1.1 %.

V utorok znížila ratingová agentúra Fitch úverové hodnotenie Číny o jeden stupeň, z úrovne AA- na terajšiu A+. Odôvodnila to zvýšenému riziku vyplývajúcemu z prudkej úverovej expanzie. Z Číny prišla aj správa o spomaľovaní rastu cenovej hladiny, keď aktuálne je inflácia na úrovni 2.1 %, no analytici odhadovali 2.5 %. Svedčí to o spomaľovaní ťahúňa svetovej ekonomiky, čo nie sú pozitívne správy pre globálnu ekonomiku.

V USA mal prednášku pán Bernanke, kde spomenul, že ekonomika je výrazne silnejšia ako pred štyrmi rokmi, no vyvaroval sa ekonomického výhľadu. Taktiež vyhlásil, že FED bude naďalej tlačiť na banky, aby posilnili svoje kvantifikovanie rizík a riadenie likvidity. Naráža na výsledky záťažových testov, ktoré boli uverejnené minulý mesiac, kde sa predpokladá strata v 18 bankách na úrovni 462 mld. dolárov a ráta sa s nezamestnanosťou na úrovni 12.1 %. Americké benchmarky uzatvárali nasledovne: S&P 500 +0.35 %, DJIA +0.41 %, Nasdaq +0.48 %.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:02